20 Mayıs 2024 Pazartesi

İTÜ'de sansür: Sungur Savran ve Mücella Yapıcı'ya rektörlük yasağı

İTÜ Rektörlüğü, öğrenci kulüplerinin Sungur Savran ve Mücella Yapıcı'nın katılımıyla gerçekleştirmek istediği etkinlikleri sansürlemeye, yasaklamaya devam ediyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İş Güvenliği Kulübü'nün "Türkiye'de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” başlığını taşıyan ve gazeteci İsmail Saymaz ile akademisyen Sungur Savran'ın katılacağı etkinlik rektörlük tarafından yasaklandı.
 
Rektörlük, etkinliğin yapılabilmesi için konuşmacı Sungur Savran'ın etkinlikten çıkartılmasını şart koştu. Etkiliğin diğer konuşmacısı İsmail Saymaz da okul yönetiminin Sungur Savran'a yasak koyma kararını protesto ederek İTÜ'ye gelmeyeceğini açıkladı.
 
Kulüpler tarafından yapılan açıklamaya göre, İTÜ Rektörlüğü  son bir haftada İTÜ Sosyal Bilimler Kulübü'nün yapacağı etkinlikte de konuşmacı İTÜ mezunu Mücella Yapıcı'ya gerekçe göstermeden yasak koydu. Ardından da İTÜ Makine Mühendisliği Kulübü'nün de 4.sünü düzenleyeceği mezun sohbetleri etkinliği yasaklandı.
 
İTÜ İş Güvenliği Kulübü yaptığı açıklamada yasağa tepki gösterdi, tüm öğrenci kulüplerini bu yasaklara karşı yanyana durmaya çağırdı.
 
İTÜ Makine Mühendisliği Kulübü ise, kulüp faaliyetlerinin sponsonluklar ile okula bütçe dışı gelir sağlayan bir yer haline getirilmek istendiğini belirtti, "Tüm öğrenci kulüplerini tek tipleştirmeye, etkisizleştirmeye, baskı, sansür ve yasaklara karşı bir araya gelmeye davet ediyoruz” dedi.
 
İTÜ Sosyal Bilimler Kulübü yasaklamaları, ifade ve fikir özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi.