8 Mayıs 2024 Çarşamba

İtalyan SI Cobas sendikası için dayanışma çağrısı

Ukrayna-Rusya savaşına ortak olmayacaklarını açıklayarak İtalya limanlarına gelen gemilere silah yüklemeyi reddeden SI Cobas sendikasının yöneticileri evleri basılarak gözaltına alındı. Sendikacılar ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı. ICOR Avrupa Koordinasyonu, tüm ülkelerdeki işçi ve emekçileri, sendikaları İtalyan elçilikleri/konsoloslukları önünde koordineli dayanışma ve protesto eylemleri düzenlemeye çağırdı.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa karşı, örgütlü oldukları limanlarda silah yüklemeyi reddederek, yaptıkları açıklamalarla ve savaş karşıtı eylemleriyle militan bir tutum sergileyen İtalya'daki mücadeleci sınıf sendikası SI Cobas'ın ulusal koordinatörü Aldo Milano ve sendikanın Piacenza kentindeki liderlerinden Mohamed Arafat, Carlo Pallavicini ve Bruno Scagnelli, 19 Temmuz'da evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı ve ardından ev hapsine mahkum edildi.

Sendikacılar "kamu görevlisine direnmek", "devlete karşı komplo kurmak", "sabotaj" ve "kamu hizmetlerini aksatmak" iddialarıyla suçlanıyor. USB ve SI Cobas sendikalarından işçiler 350 sayfalık bir iddianame ile taşımacılık ve lojistik sektörlerinde grev gözcülüğü, protesto ve eylem gibi "suçlarla" itham ediliyor. Suçlamalar Piacenza lojistik depolarında 2014-2021 yılları arasında gerçekleşen grevlere dayandırılıyor. Soruşturmayı yürüten savcılık, işçilerin toplu sözleşmede kabul edilenden daha iyi koşullar talep etme amacıyla düzenledikleri grevlerin "şantaj" amacı taşıdığını iddia ediyor.

'PATRONLAR VE DEVLETİN ORTAK SALDIRISI'
SI Cobas'tan yapılan açıklamada, gözaltıların devlet ve patronların ortak saldırısı olduğuna dikkat çekti. Liman işçilerinin mücadelesi ve örgütlenmesinin yarattığı etkiye değinilen açıklamada, "On binlerce kişi acımasız sömürüye isyan ediyor. Sendikamıza yönelik gerçekleşen bu son saldırı ile Draghi hükümeti tarafından birkaç gün önce gerçekleştirilen parlamenter darbe arasındaki bağlantı da aynı derecede açıktır" denildi.

'GREV HAKKINA SALDIRIYA İŞÇİLER TEPKİ VERECEK'
Açıklama, "Grev hakkına yönelik geniş çaplı bir siyasi saldırıyla karşı karşıyayız. Çeşitli vesilelerle söylediğimiz gibi, krizin ilerleyişi ve savaş rüzgarları proleterlere ve özellikle de mücadelenin öncülerine karşı her zamankinden daha sert saldırılara yol açıyor. Polisin, hükümetin ve kapitalistlerin bu tür sayısız provokasyonuna karşı SI Cobas üyesi olan ve olmayan tüm militan işçiler kararlı ve zamanında tepki vereceklerdir" ifadeleriyle sona erdi.

YUNAN İŞÇİ SINIFINDAN DESTEK
Yunanistan'ın Pire (Enedep) İskelesi Konteyner Taşıyıcıları Sendikası da 20 Temmuz günü basın açıklaması ve dayanışma bildirisi yayınlayarak sendikal faaliyetlerinin kriminalize edilmesine tepki gösterdi. İşçiler sendikanın çağrısıyla dün İtalyan Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

ICOR'DAN EYLEM ÇAĞRISI
Devrimci Parti ve Örgütlerin Koordinasyonu (ICOR) Avrupa Koordinasyonu, Si Cobas yöneticileri ve İtalyan liman işçilerine yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Dayanışma mesajını ileten ICOR, Aldo Milani, Mohamed Arafat, Carlo Pallavicini ve Bruno Scagnelli hakkında verilen ev hapsi kararının kaldırılmasını istedi. Açıklamada, "Grev hakkından elinizi çekin" denildi.

Önümüzdeki günlerde İtalya'ya sendikayla dayanışma amacıyla bir heyet gönderecek olan ICOR Avrupa Koordinasyonu, üyelerinin olduğu tüm ülkelerde devrimci partileri, sendikaları ve işçileri SI Cobas'a yönelik baskılara ve emperyalist savaşa karşı İtalyan elçilikleri/konsoloslukları önünde koordineli dayanışma ve protesto eylemleri düzenleme çağrısında bulundu.