26 Nisan 2024 Cuma

İsviçre'de kadınlar yarın kadın grevine gidiyor

Kadınlar 14 Haziran Cuma günü İsviçre genelinde gerçekleştirecekleri grev ile 'eşit işe eşit ücret' isteyecek.
İsviçre'de kadınlar kadın grevine hazırlanıyor. Kadınlar 14 Haziran Cuma günü İsviçre genelinde gerçekleştirecekleri grev ile 'eşit işe eşit ücret' isteyecek.
 
İsviçre'de 28 yıl sonra aynı taleple ikinci kez greve gidecek olan kadınlar haklarına dair kazanımlarının yasal güvenceye alınmasını istiyor. Aynı zamanda İsviçre başkenti olan Bern kantonundan UNİA Sendikası Migration Grubu Başkanı Emine Sarıaslan ile greve ilişkin konuştuk. Grevin tanımını "kadın isterse hayat durur" şeklinde yapan Sarıaslan İsviçre'de kadınların yüzde 20 oranında erkeklere göre daha az ücret aldıklarını söyledi. Eşitsizliğin bununla bitmediğini sosyal ve ekonomik her alanda çalışan kadının erkekten daha az hak sahibi olduğunu vurguladı. Kadıların 1991 yılında yaptığı greve o dönem yoğun katılım sağladığının altını çizen Sarıaslan "grev sonucu İsviçre anayasasına kadın erkek eşitliği maddesi eklenmiştir" şeklinde konuştu.
 
28 yıl önce yapılan grev ile bir takım hakların kadınlar cephesinden kazanımla sonuçlanmasına rağmen alınan kararların yasal güvenceye kavuşmadığını vurgulayan Sarıaslan kaplumbağa hızıyla ilerleyen bu gidişe dur demek için grev kararı aldıklarını söyledi. İşverenlere yasal zorunluluk yerine gönüllülük esası ile eşitlik sağlamalarının önünü açan yasalar çıkartıldığını belirten Sarıaslan kadınlara greve gitmekten başka çözüm bırakılmamıştır dedi. "Kadın isterse hayat durur" şiarıyla grev örgütlediklerini söyleyen Sarıaslan bir çok parti sendika dernek ve organizasyonun grevi desteklediğini söyledi. İsvçre de grevin yasal olmadığı şeklinde manipülasyonlar yaratılmasını eleştiren Sarıaslan "inşaat demiryolu ve birçok iş kolunda yaşnan grev örneklerinde olduğu gibi kadınlarda bu haklarını kullanarak greve çıkacaktır" dedi.
 
İsviçre basınının bilinçli bir şekilde greve ilişkin haberleri yansıtmadığını vurgulayan Sarıaslan, her kantonda ayrı ayrı hazırlanan grev programlarıyla bu engeli kırmayı hedeflediklerini vurguladı. Grev öncesi köylerde kadınların meşalelerle yürüdüğünü Zürih'de erkek isimli caddelerin kadın isimleri ile değiştirildiğini 1 Mayıs'da kadınlardan oluşan kortrejin en önde yürüdüğünü Bern'de her fabrikada bildiri dağıtımı ile greve çağrı yapıldığını belirten Sarıaslan, renki ve çeşitli etkinliklerle greve hazırladıklarını söyledi. Grev günü 14 Haziranda her kantonun ayrı programları olduğunu ve gün boyu süren etkinliklerle her alanda sokaklarda taleplerini haykıracaklarını ifade eden Sarıaslan, inanıyorum ki kadınlar hayatı durdurarak haklarını kazanacak" dedi.