11 Mayıs 2024 Cumartesi

İsviçre'de iltica kampında mültecilere sistematik işkence

İsviçre'nin Basel kentinde bulunan Bässlergut kampında mültecilere sistematik olarak işkence yapıldığı ortaya çıktı.

İsviçre nin Basel Kantonunda bulunan  Federal İltica Merkezinde, yetkililerin sığınmacılara karşı sistematik şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

İsviçre basınına yansıyan haberlerde iltica merkezindeki işkence odaları "tefekkür odaları", "silolar" veya "hücreler" olarak adlandırıyor. İşkence odaları, ağır metal bir kapı, kilitlenmiş bir yatak ile donatılmış küçük, penceresiz bir mekandan oluşuyor. Polis gelene kadar kampta kalan ilticacıları tutmak için çoğu federal merkezde böyle odalar bulunduğu biliniyor. İltica merkezinde kalan ve 'kurallara uymayan' herkesin bu hücrelere alındığı belirtiliyor.

Devlet Göç Sekreterliği'nin (SEM) resmi talimatlarına göre, "tefekkür odasında" "maksimum izolasyon süresi" iki saat olarak bildiriliyor.  Nisan ayı sonunda söz konusu işkence odasına alınan iki çocuk babası Lotfi Rezgani adlı Tunuslu bir sığınmacı daha sonra şiddetli karın ağrısı nedeniyle iki gün hastaneye yatırıldı. Rezgani'nin "Her zaman İsviçre'nin adalet ülkesi olduğunu duyuyorsunuz. Bugün bunun doğru olmadığını biliyorum" açıklamasına yer verildi.

Rezgani dışında tüm mağdurların ismini vermekten kaçındığı vurgulanan haberlerde, "sığınmacılar prosedürlerinden korktukları için Güvenlik çalışanları, işten çıkarılma korkusu yüzünden konuşmuyor bu durum da  şiddetin kapsamını gösteriyor ve İsviçre iltica sisteminin şiddetli yapılarını görünür kılıyor" denildi.

Başka bir mülteci ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "Hastaydım ve bütün gece uyumadım. Güvenlik görevlisi sabah geldi, çok soğuktu, ama pencereyi açtılar ve battaniyemi benden aldılar. Beni zorla alıp odaya aldılar. Artık nefes alamayana kadar beni dövdüler. İki gün hastaneye kaldırıldım." 

İLTİCA KAMPINDAKİ IRKÇI SALDIRILARA KARŞI PANKARTLI EYLEM
Basel deki mülteci kampında yaşanan saldırı Luzern kantonunda protesto edildi. Luzern'de bulunan antifaşistler, "Resolut" imzası ile yaptıkları açıklamada, "Bässlergut iltica kampındaki fiziksel saldırılardan dehşete düşüyoruz ve bağımsız bir soruşturma ve güvenlik çalışanlarının görevden alınması için çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca kamp politikasının ve mülteciler için merkezi olmayan barınma yerlerinin sona ermesini istiyoruz" denildi.

Antifaşistler ayrıca "Bässlergut'taki ırkçı saldırıları durdur" yazılı bir pankart astı.