4 Mayıs 2024 Cumartesi

İsviçre'de binlerce kadın 'bir kişi daha eksilmemek' için buluştu

Erkek şiddetine karşı 25 Kasım günü başlatılan kampanyanın final eylemi Zürih'te yapıldı. "Bir kadın daha eksilmeyeceğiz" şiarıyla gerçekleştirilen mitinge binlerce kişi katıldı. Kent merkezinde caddeleri trafiğe kapatan kadınlar, 3 saat boyunca yürüyüş yaptı.

Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddete karşı İsviçre'de binlerce kadın sokaklara çıktı. 25 Kasım günü İsviçre'nin birçok kentinde erkek şiddetine karşı kampanyanın startını veren kadınlar, 16 gün boyunca çeşitli eylem ve etkinlikler düzenledi. 80'e yakın kadın ve LGBTİ+ örgütü tarafından yapılan eylemlerin finali dün Zürih'te gerçekleştirildi.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Zora Schweiz, Kürt kadın hareketi, ve SYKP'li kadınların da katıldığı miting için kadınlar, Ni Una Menos meydanında buluştu. Binlerce kadın ve LGBTİ+, Almanca, İspanyolca, İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Kürtçe, Türkçe konuşmalarla selamlandı.

Meksika'dan Rojava'ya, Arjantin'den Etiyopya'ya kadar erkek şiddetine karşı mücadele eden kadınların selamlandığı mitingde yapılan konuşmaların ardından kitle Zürih'te ana caddeleri trafiğe kapatarak üç saat süren yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda talepler sıralanırken çeşitli dillerde sloganlar aldı, enternasyonel dayanışma sergilendi.

Yapılan konuşmalarda 'kadın cinayeti' ifadesinin resmi olarak tanınması, gayri safi yurtiçi hasılanın en az yüzde 0,1'inin (yılda 700 milyon franktan fazla) şiddetle mücadeleye harcanması talepleri sıralandı.

İsviçre'de kadınların hala erkeklerden daha az hakları olduğu vurgulanan konuşmalarda ayrıca Ni Una Menos ittifakının İsviçre'de kadın dayanışması ve 2019 kadın grevinin ardından bu güne güçlü bir örgütlenme ağı kurduğuna değinildi. İttifakın İsviçre'nin her yerinde olduğu vurgulandı.

Pek çok kadın eyleme çocuklarıyla gelirken, Sosyalist Parti (SP) ve Yeşiller Partisi üyesi kadınlar da eyleme katıldı. Yürüyüşe katılanlar, "Tanrı yok, devlet yok, erkek egemen sistem yok", "Ataerkil sisteme ve ırkçılara karşı, iktidarla savaş, sistemle savaş", "Buradayız, sesimiz var çünkü gelecek bizden çalınıyor" yazılı pankartlar taşıdı.

Miting ve yürüyüş süresince sık sık Almanca "Birlikte üzgün, nefret dolu ve kızgınız", Kürtçe "Jin, jiyan, azadi" ve İspanyolca "Bir kadın daha kesilmeyeceğiz" sloganlarının yanı sıra antifaşist ve antikapitalist mücadeleye ilişkin sloganlar atıldı.

Yürüyüş boyunca şarkılar eşliğinde dans eden kadınlar, Max Bill heykeline bu yıl İsviçre'de kadın cinayeti sonucu katledilen 25 kadının adını taşıyan bir pankart astı.

Yaklaşık üç saat süren ve yol boyunca konuşmaların yapıldığı yürüyüş Ni Una Menos meydanında yapılan kapanış konuşmasının ardından sona erdi.