7 Mayıs 2024 Salı

İsviçre ve Avusturya'da kadınlar sokağa çıktı

25 Kasım dolayısıyla İsviçre ve Avusturya'da kadınlar sokağa çıktı. Rojava başta olmak üzere erkek egemen sisteme karşı savaşan kadınların selamlandığı eylemde, katledilen kadınlar anıldı, mücadelenin süreceği vurgulandı. 

İsviçre ve Avusturya'da sokağa çıkan kadınlar Mirabel kardeşleri andı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde cins ayrımsız, sömürüsüz bir dünya için sosyalizm için daha fazla mücadele çağrısı yapıldı. 

İSVİÇRE
İsviçre de 25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü dolayısıyla 16 günlük bir eylem programı başlatıldı. On altı gün boyunca çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyecek olan İsviçreli ve göçmen kadın örgütleri dün akşam şiddete karşı sokağa çıkarak kampanyanın startını verdi. Zürich Basel Biel ve Luzern de düzenlenen eylemlerle kadına yönelik şiddete karşı yürüyüşler düzenledi.

BASEL'DE POLİTİK TUTSAKLAR İÇİN YÜRÜYÜŞ
Aralarında SKB'nin de yer aldığı kadın örgütleri, göçmen kadın örgütleri Theaterplatz önünde bir araya gelerek Heuwaage de bulunan hapishane önüne kadar yürüyüş düzenledi. Kadın ve LGBTİ+Q'lardan oluşan yüzlerce kişi cezaevi önünde halka yönelik konuşmalar yaptı. Politik tutsaklara özgürlük ve kadın dayanışması sloganlarının atıldığı yürüyüş daha sonra Marktplatz'a devam etti. Marktplatz'da yapılan konuşmada İsviçre'de kadın katliamlarına dikkat çekildi. Yürüyüş Claraplatz da son buldu.

ZÜRİH'TE ROJAVA DEVRİMİ SELAMLANDI
Zürih'te Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Kürt kadın hareketi, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, SYKP'li kadınlar, Yeni Kadın'ın da aralarında olduğu göçmen kadınlar ve İsviçleri kadın kurumları Ni Una Menos Meydanında bir araya geldi. Burada toplanan yüzlerce kadın adına yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve tarihi, İstanbul Sözleşmesi, Rojava kadın devrimi ve savaşan kadınların mücadelesi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Yürüyüş sırasında Almanca Türkçe ve Kürtçe sloganlar atan kadınlar yürüyüşün ardından yaptıkları müzik dinletisi ile eylemlerini halaylar çekerek sonlandırdı.

LUZERN'DE KATLEDİLEN KADINLAR ANILDI
Luzern Schwanenplatz'da katledilen kadınlar için mum yakıldı ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele çağrısı yapıldı. "Şiddeti ve kadın katliamlarını durdur" ve "Cinsel saldırılara karşı birlikte mücadele edelim" yazılı pankartların açıldığı eylemde yapılan açıklamada; din, dil, renk, ülke fark etmeksizin kadınların şiddete maruz kaldığı bu nedenle de direnişin topyekün yürütülmesi gerektiği vurgulandı. Kadın katliamların her geçen gün arttığı belirtilen açıklamada göçmen kadınların göç yollarında yaşadığı şiddete dikkat çekildi, iltica kamplarındaki cinsel saldırıların sorumlusunun erkek egemen sistem olduğu belirtildi.

İsviçre de geçen sene 25 kadının katledildiği belirtilen açıklamada kadınlar katliamlara karşı duracaklarını sergiledikleri tiyatro oyunuyla duyurdu. Eylem müzik dinletisiyle sona erdi.

BİEL'DE DE KADINLAR SOKAĞA ÇIKTI
Biel kantonunda ise stant açan kadınlar düzenledikleri eylemde katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana‘da Richard-Wagner meydanında iFrauenstreik, Rotes Frauenkomitee, FZ-Kommunikationszentrum für Frauen, Yeni Kadin, Avesta-Kurdische Frauen in Österreich, SKB (Sosyalist Kadınlar Birliği) gibi birçok örgütün yer aldığı yürüyüş ve miting düzenlendi.

Yapılan konuşmalarda Mirabel kardeşler anıldı. Pandemi sürecinde şiddetin, kadın katliamlarının ve tecavüzlerin daha görünür bir şekil de arttığına vurgu yapıldı.

SKB adına yapılan konuşmada, "Ataerkil kapitalizme, diktatörlüğe, faşizme, erkek şiddetine karşı dünyanın her neresinde olursak olalım, özsavunma gücümüzü kuşanarak mücadele edeceğiz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadın dayanışmasını ve birleşik mücadeleyi kurarak karşı duralım, kadına yönelik şiddetin ortadan kalktığı, cins ayrımsız, sömürüsüz bir dünya için sosyalizm için daha fazla mücadele edelim" denildi.

Yürüyüş Weghuber parkında sloganlar ve şarkılar ile son buldu.