2 Mayıs 2024 Perşembe

İstinaf 'bekaret bozulmadı' diyerek çocuğuna istismarda bulunan erkeğe beraat verdi

Ankara'da kendi çocuğuna cinsel istismarda bulunan Şükrü Yılmaz'a yerel mahkemenin verdiği 30 yıl hapis cezası, istinafta bozuldu. İstinaf mahkemesi, eril bir karara imza atarak, failin beraatına karar verdi.

Ankara'da 2018 yılında çocuğuna cinsel istismarda bulunan ve istismar ortaya çıktıktan sonra evli olduğu Döndü Şengül'ü katleden Şükrü Şengül'e "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan verilen 30 yıl hapis cezası istinaf mahkemesinde bozuldu. Mahkeme, eril bir karara daha imza atarak, "çocuğun bekaretinin bozulmaması" gerekçesiyle failin beraatına karar verdi.

'ÇOCUĞUN BİLDİRDİKLERİ TUTARLI VE GÜVENİLİR'
Dava sürecinde Ankara Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından 27 Haziran 2019 tarihinde hazırlanan raporda, "Çocuğun yalan söylemeye yol açabilecek karşıt olma-karşıt gelme bozukluğu ve davranım bozukluğunun olmadığı, gerçeğin çarpıtılmasına yol açabilecek ve gerçeği değerlendirme yetisini bozabilecek bozukluklara rastlanmadığı, ensest olayı ile ilgili bildirdiği bilgilerin tutarlı ve güvenilir olduğu" ifade edildi.

'İFTİRA DENİLEREK SERBEST BIRAKILDI'
Dosya avukatı ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, kararı JinNews'e değerlendirdi. Döndü Şengül'ün evli olduğu erkek tarafından 2018 yılında katledildiğini anımsatan Erden, Döndü'nün katledilmeden önce yıllar boyu sistematik işkenceye maruz kaldığını ancak her defasında yoksulluk nedeniyle boşanmadan vazgeçtiğini vurguladı. Erden, Döndü'nün çocuğunun fail tarafından istismara maruz kaldığını belirterek, "Eğer söylerse annesini öldüreceğine dair tehditte bulunduğunu annesine anlatmış. Önce baba gözaltına alınmış. Ancak küçük kızın bekaretinin korunduğu tespit edilince, küçük kızın ve Döndü'nün iftira attığı söylenerek, baba serbest bırakılmış. Baba serbest kaldıktan birkaç gün sonra Döndü'yü, küçük kızını sabah okula götürürken öldürdü" dedi.

'ÇOCUK YENİDEN TRAVMAYA UĞRATILDI'
Çocuk için yürüttükleri mücadeleyi devam ettirdiklerini kaydeden Erden, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önce Döndü'nün öldürülmesi nedeniyle katiline 'eşini kasten öldürmesinden dolayı' ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldırdık. Küçük kızın babası tarafından cinsel olarak istismar edilmesinden dolayı da babaya 30 yıl hapis cezası aldırdık. Döndü'nün küçük kızının istismar dosyası, üst mahkemede görüldü ve duruşması yapıldı. Duruşma esnasında, karşı çıkmamıza rağmen küçük kız duruşma salonuna getirildi. Oysaki Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) kamera kaydı izlenmeli veya başka bir odada pedagog ile birlikte dinlenmeliydi. Ancak birçok insanın gözü önünde cinsel istismar ile ilgili sorular sorularak çocuk yeniden travmaya uğratıldı. Pedagog ve bizler tarafından Ankara Üniversitesi'nin çocuk hakkında 'cinsel istismar nedeniyle yaşadığı travmadan ve bu travmanın etkisi ile intihara meyilli olduğundan' bahsedilen raporu hatırlatmamıza rağmen, çocuk yeniden travmaya uğratıldı."

'KATİL 6-7 YIL SONRA CEZAEVİNDEN ÇIKACAK'
Mahkemede çocuğun istismar faili ile karşı karşıya bırakıldığını kaydeden Erden, kararın sonucuna dair şöyle konuştu: "Öncelikle babanın beraatı nedeniyle küçük kız üzerinde velayet hakkı olacak. Ayrıca Döndü'nün kendisine iftira attığı için, Döndü'yü öldürdüğünü iddia ederek haksız tahrik hükümlerinden yararlanacaktır. Bu durum da katil, 6-7 yıl yatarak cezaevinden çıkabilecektir."
 
NE OLMUŞTU?
Ankara'da 2018 yılında Döndü Şengül, evli olduğu Şükrü Şengül'ün 6 yaşındaki çocuklarına cinsel istismarda bulunduğunu öğrenmesi üzerine fail hakkında suç duyurusunda bulunmuş, boşanma davası açmıştı. Suç duyurusu sonucu gözaltına alınan, ancak serbest bırakılan Şükrü Şengül, 18 Şubat 2018 tarihinde Döndü'yü katletmişti. 15 Ocak'ta "eşe karşı öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan faile, cinsel istismara ilişkin Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 17 Aralık 2019 tarihindeki karar duruşmasında ise "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan indirim uygulanmadan 30 yıl hapis cezası verilmişti. Sanık avukatları ise cezayı istinafa taşımıştı.