8 Mayıs 2024 Çarşamba

İşte Dilek Hatipoğlu’na yapılan işkencenin belgesi!

Hapishane sevki sırasında çıplak arama işkencesine maruz kalan Kürt siyasetçi Dilek Hatipoğlu’nun gördüğü işkence Adli Tıp Kurumu’nun raporuyla da belgelendi.

Dilek Hatipoğlu, 23 Ağustos 2015 tarihinden bu yana hapishanede rehin tutuluyor. Hakkâri Belediyesi Eşbaşkanı’yken 14 Ağustos 2015 tarihinde yapılan “özyönetim” açıklamasına katıldığı gerekçesiyle, kayyum darbesi ile görevinden alındı, 23 Ağustos’ta da gözaltına alınarak tutuklandı. 7 ay süren yargılama sonunda “devletin birlik ve bütünlüğünü bozduğu” iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

12 Şubat günü Sincan F Tipi Hapishanesi’nden Van T Tipi Hapishanesi’ne sevk edilirken, çıplak arama işkencesine maruz kaldı. Bu işkenceye direndiği için 3 gardiyan tarafından kameraların görmediği bir noktada darp edildi. Üzerindeki tüm kıyafetleri çıkarılarak, çıplak arama yapıldı. 

HDP konuyu Meclis gündemine getirdi. AKP iktidarı ve Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, cinsel işkence olan çıplak aramayı yok saysa da Dilek Hatipoğlu’nun yaşadığı işkence Adli Tıp Kurumu Van Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün 18 Şubat tarihli raporu ile de belgelendi.

Raporda işkenceye dair şu bilgiler yer aldı:

“Yapılan fizik muayenesinde, sol orbita alt ½ medialinde 2*2 cm’lik kahverengi yeşil renkli içerisinde milimetrik abrazyonlar bulunan ekimoz olduğu, sağ kol sağ dirsek dış yüzde milimetrik abrazyon olduğu, sağ el avuç içinde 0.4*0.4 cm’lik üzeri kurutlu iyileşmekte olan yara, sol kolda çok sayıda en büyüğü 4*1 cm’lik 6-7 adet kahverengi-yeşil renkte ekimoz olduğu, sol diz inferiorunda 3*3 cm’lik yeşil renkli ekimoz olduğu görüldü.”