29 Mart 2024 Cuma

İstanbul'da yürüyüşleri engellenen Soma işçilerine destek eylemi

Ankara'ya yürümek isterken gözaltına ve yürüyüşleri engellenen madencilere destek eylemi yapan Emeğin Gücü Derneği ve İTK, "Yerin 7 kat altını kazıp ölen biz, yerin üstüne binalar dikip ölen biz. Hakkı hukuku kaybolan biz, ölmemek için birlikte mücadeleye devem edeceğiz" dedi.

Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), Soma ve Ermenek işçilerinin hakları için Ankara'ya yaptıkları yürüyüşlerin engellenmesini Kadıköy İskele Meydanı'nda protesto etti.

"Soma Ermenek maden işçisi yalnız değildir", "Yoksulluğa geleceksizliğe son", "Ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız" dövizleri taşınırken, "Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır" ve "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı. 

Basın açıklamasını Emeğin Gücü Yönetim Kurulu üyesi Taner Mutlu okudu.Soma'da katledilen 301 madenciyi anarak sözlerine başlayan Mutlu, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı işçilerin işten çıkarılmasına dikkat çekti. Mutlu, "İşçiler hukuki mücadelelerine rağmen yıllardır haklarını alamadı. Haklarını alabilmek için geçen yıl Ankara'ya yürüyüş başlattılar. Haklarının verileceği sözü verildi ancak yine alamadılar. Karaman Ermenek'te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri ile Manisa Soma'da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin yürüyüşü 12 Ekim günü başladı" diye belirtti.

'İŞÇİLER KATLEDİLİYOR'
Soma'da yaşamını yitiren madencilerin ardında kalan ailelerinin hüznünü ifade eden Mutlu, "Madencilerin ardında kalan çocuklar bizim çocuklarımız. O mezarda yatan biz olabilirdik. O gözü yaşlı eş bizim eşimiz olabilirdi. Bizi ölüme göndererek çalıştırıyorlar ve ölümlerimiz bile bunu durduramıyor. İşçiler katlediliyor. Biz sessiz kalırsak her gün yeni katliamlara uyanacağız" dedi.

'YERİN 7 KAT ALTINDA ÖLEN BİZ'
Maden işçilerinin gözaltına alınmalarını kınayan Mutlu, gözaltı sonrasında kent meydanında jandarma ablukası altında nöbet tutan maden işçilerinin sözünü yineleyerek, "Sanki suçlu bizmişiz hırsızlığı biz yapmışız gibi hesabı bizden sormaya çalışıyorlar.  Hesap vermesi gerekenler, hesap sormaya çalışıyorlar. İşverene gücü yetmeyenler gücünü işçilerde sınıyor. Biz maden ocaklarında bıraktığımız ayaklarımızı gözlerimizi istiyoruz. Sizden korkmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Mutlu son olarak, "Yerin 7 kat altını kazıp ölen biz, yerin üstüne binalar dikip ölen biz. Ve hakkı hukuku kaybolan biz, ölmemek için birlikte mücadeleye devem edeceğiz" diye konuştu.