6 Mayıs 2024 Pazartesi

İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış hayatı felç etti. Esenyurt ilçesinde derenin taşması sonucu birçok ev ve işyerini su bastı. Vali Yerlikaya, Suriyeli bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

İstanbul'da öğlen saatlerinde etkili olan sağanak yağış kentin Avrupa ve Anadolu yakasında hayatı felç etti. Yağmurdan kaynaklı trafik yoğunluğu yaşanırken, Beşiktaş Dolmabahçe Caddesi başta olmak üzere kentin diğer işlek caddeleri ve alt geçitlerde su birikintisinden kaynaklı trafik durma noktasına kadar geldi.

ESENYURT EV VE İŞ YERLERİNİ SU BASTI
Yağmurun etkili olduğu Esenyurt'ta yağıştan kaynaklı dere taştı. Derenin taşması sonucu sokaklar göle döndü. İlçede bulunan bir kadın sel sularına kapılırken, çevrede bulunan kadını kurtardı. İlçenin ara sokak ve ana caddeleri yağmur sularından kaynaklı dereye dönerken, bir otobüs sel sularına kapıldı. Otobüste bulunanlar aracın üstüne çıkarken uzun süre kurtarılmayı bekledi. İlçede yol kenarına park edilen birçok araç sel sularına kapılırken, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

Derenin taşması sonucu ilçeye bağlı Pınar Mahallesi'nde de ev ve iş yerlerini su bastı. Bir apartmanın bodrum katında mahsur kalan 3 çocuk itfaiye ekipleri tarafından kurtarılırken, evlerinde mahsur kalan toplam 11 kişi de kurtarıldı.

BELEDİYE BAŞKANI: YANLIŞ YAPILAŞMA BUNA NEDEN OLDU
CNN Türk canlı yayınında konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, "Yıllardır yanlış yapılanmadan dolayı bu sorun yaşanıyor. Çarpık kentleşmenin yıllardır önünü açmakla ortaya çıkan sonuç bu. Haramidere'nin ıslahı için bir çalışma yapılıyor. Kanalizasyon sularıyla yağmur suyunu ayrıştırmak için çalışma yapılıyor. Dere yalnızca yağmur suyu alacak şekilde dizayn edilecek. Fakat bazı binalar dere kotunun altında. Bunlarla ilgili de önlemler almaya çalışıyoruz" dedi. 50 civarında konutun hasar gördüğünü belirten Bozkurt, zararın boyutuna ilişkin kesin bilgilerin henüz olmadığını söyledi.

ORTAKÖY'DE AĞAÇ DEVRİLDİ
Sağanak yağış ve rüzgardan kaynaklı Ortaköy Dereboyu Caddesi üzerinde bulunan Avrupa Birliği Bakanlığı önündeki ağaç devrildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle devrilen ağaç kaldırıldı. Arnavutköy'de yağmur sele neden olurken bazı evleri su bastı.

HORTUM OLUŞTU
Yağmurun şiddetinden kaynaklı Büyükçekmece Gölü'nde hortum oluşurken, Çekmeköy Madenler Köprüsü'nde su birikmesinden kaynaklı trafiğe kapanan Şile yolu itfaiye ve belediye ekiplerinin çalışmalarının ardından trafiğe açıldı. Sultangazi ilçesinde yağmurla birlikte etkili olan dolu yağışı nedeniyle insanlar zor anlar yaşarken, bazı kişilen araçlarını doludan kurtarmak için üzerlerini battaniye ile kapattı.

HADIMKÖY'DE TIR DEVRİLDİ
Etkili olan sağanak yağış Hadımköy'de seyir halindeki bir TIR'ın devrilmesine neden oldu.

AKOM'DAN AÇIKLAMA
Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamaya göre Anadolu Yakası'nda öğle saatlerinde başlayan kuvvetli sağanağın Sultanbeyli, Sancaktepe, Ümraniye ve Üsküdar ilçelerinde etkili olduğu belirtildi. Öğle saatlerinden itibaren ise il geneline yayılan kuvvetli sağanağın Boğaz çevresinde etkili olduğu, 14.00 itibarıyla metrekareye Ümraniye'de 28,9, Üsküdar'da 24,8, Eyüpsultan'da 20,7, Samandıra'da 16 ve Silivri'de 13,7 kilogram yağış düştüğü belirtildi.

VALİLİK: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Maalesef 30-32 yaşlarında bir Suriyeli misafirimiz vefat etti" diye belirtti. Yerlikaya, "Çatalca'da hastanede tedavi gören 2 vatandaşımız, Beylikdüzü Devlet Hastanesi'nde tedavi gören, durumları iyi, 2 vatandaşımız, Esenyurt Devlet Hastanesi'nde 4 Suriyeli geçici koruma kapsamında misafirimiz var. 2, 3, 5 yaşında 3 yavru, durumları gayet iyi" dedi.