7 Mayıs 2024 Salı

İstanbul'da hava kirliliği 'eski normal'e yaklaşıyor

İstanbul'da Covid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı dönemde azalan hava kirliliği oranı, 'yeni normalleşme' süreciyle beraber yüzde 38 arttı.

İstanbul'da Covid-19 salgınında alınan önlemlerin kaldırılmasıyla hava kirliliği artmaya başladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, İstanbul'da 1 Haziran'da normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber azotdioksit (NO2)  hava kirliliği oranı, mart, nisan, mayıs ayıyla kıyaslandığında yüzde 38 arttı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul'da koronavirüs salgını tedbirleriyle beraber hava kirliliği oranının bir dönem iyileştiğini söyledi.

Hava kirliliğinin azaldığı dönemde açık havada İstanbul'dan Uludağ'ın rahat bir şekilde görüldüğünü belirten Toros, "Mart, nisan, mayıs aylarında İstanbul'da hava kirliliği büyük oranda azalmıştı" diye konuştu.

Toros, modern hayatın önemli kirleticilerinden azotdioksitin daha çok fosil yakıtların yanması sırasında atmosfere salındığını dile getirerek, "Araçlar, sanayi tesisleri ve enerji santralleri en önemli azot oksitlerin kaynağıdır. İnsan sağlığının korunması için Çevre ve Şehircilik ve Avrupa mevzuatlarına göre NO2 saatlik ortalamasının 200 µg/m3 değerinin altında olması gerekiyor. Normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber kentte insan kaynaklı hareketlilik arttı. İstanbul'da 1 Haziran'da normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber azotdioksit (NO2) hava kirliliği oranı, mart, nisan, mayıs ayları kıyaslandığında yüzde 38 arttı" dedi.