23 Nisan 2024 Salı

İstanbul'da gözaltına alınanlar yaşadıkları işkenceyi anlattı

Suruç katliamının 6. yılında Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınan Gençlik Komünleri'nden Rabia ve Bejna, yaşadıkları işkenceyi ETHA'ya anlattı. Bejna, Haseki Hastanesi bahçesinde araç içine atılan gazla boğulmak istendiklerini söylerken, Rabia, kafasına kaskla vurulduğunu, polis aracından dışarı atıldığını anlattı.

Suruç katliamının 6. yılında İstanbul Kadıköy'de yapılan eyleme polis büyük bir kinle saldırdı. Amaç sadece gözaltına almak için aynı zamanda işkence yapmaktı. Gözaltı işlemi sırasında yaşanan polis şiddete kameralara, fotoğraflara yansırken, işkence gözaltı araçları ve hastanede de devam etti.

Gözaltına alınan Gençlik Komünleri'nden Rabia ve Bejna yaşadıkları işkenceyi ETHA'ya anlattı.

BEJNA: İNTİKAM, KİN DUYGUSUYLA İŞKENCE YAPILDI
Bejna, Suruç katliamının 6. yılı dolayısıyla Kadıköy'de yaptıkları eylemde büyük bir işkenceyle gözaltına alındıkları, gaz sıkıldığını, sıkıştırıldıklarını, gözaltına alındıklarını anlattı. Araç değişimi yapılırken de benzer bir işkenceye maruz kaldıklarını söyleyen Bejna, Haseki Hastanesi'nde doktor kontrolünden geçirildikten sonra birçok arkadaşının merdivenden atıldığını kaydetti.

Polisin merdivenden iterek gerçekleştirdiği işkenceye tepki göstermeleri üzerine bulundukları aracın içine gaz sıkılarak kapıların kapatıldığını söyleyen Bejna, "Kapalı bir alanda, 20 kişinin bulunduğu alanda, gözlerimize direk gaz sıkıldı. Dünkü işkence bir intikam, kin duygusuyla yapıldı. Küfürler ve hakaretlere maruz kaldık" dedi.

RABİA: KÜFREDİLDİ, BOĞAZIMIZ SIKILDI, YUMRUKLANDIK
Rabia da Suruç'un 6. yılında 33 düş yolcusunu anmak için Kadıköy'de buluştuklarını gözaltına alınmaya çalışılan yoldaşına siper olmaya çalışırken kendisinin de gözaltına alındığını söyledi. Gözaltı aracına götürülürken tekme, tokat darbeleriyle işkenceye maruz kaldığını söyleyen Rabia, araç içinde özellikle kadınlara erkek polislerin saldırdığını kaydetti, "Küfürler, tehditler, boğaz sıkmalar, yumruklar... Müdahale etmeye çalıştığımızda da bize de işkence yapıldı" dedi.

'ARAÇTAN ATILIP, KASKLA KAFAMA VURULDU, BAYILDIM'
Polisin arkadaşlarına yönelik işkencesine müdahale ettiği için araçtan atılıp, polisin kaskıyla vurulduğunu, yere atıldığını anlatan Rabia, bir süre baygın kaldığını, baygın haldeyken çok sıkı bir şekilde ters kelepçe takıldığını söyledi. Kendine geldikten sonra ters kelepçenin acısına dayanamadığını ve çıkarılmasını istediğini belirten Rabia, üç saat geçtikten sonra yoldaşlarının da müdahalesiyle kelepçeyi çıkarmak için araçtan indirildiğini kaydetti.

'BİLEĞİMİ KESMEKLE TEHDİT ETTİLER'
10 polisin kelepçesini çıkarırken "Rahat dur, bileğini keseriz" şeklinde tehditlerde bulunduğunu anlatan Rabia, saatlerce gözaltı aracında bekletildiklerini söyledi. Gözaltına alınanların cinsel taciz, cinsiyetçi küfürlere de maruz kaldığını kaydeden Rabia, bir yoldaşının dudağının patlatıldığını, yanına gelen polislerin, "Ne oldu, korktun mu? Hani laf söylüyordun az önce" şeklinde alaycı bir tavır sergilediğini belirtti.