19 Mayıs 2024 Pazar

İstanbul'da Gonzalo'ya özgürlük eylemi

Peru'da tutsak olan ve sağlık sorunları ağırlaşan Gonzalo için Yeni Demokrasi ve Partizan, İstanbul'daki Peru Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

Yeni Demokrasi ve Partizan, tutsak edildiği 1992'den bu yana faşist Peru devleti tarafından askeri bir deniz üssünde tecrit altında tutulan ve sağlık sorunları ağırlaşan Gonzalo'nun (Abimael Guzmán Reynoso) yaşamını savunmak için İstanbul'daki Peru Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

İstanbul Esenler'de Peru konsolosluğunun bulunduğu Koza Plaza önünde gerçekleştirilen eylemde "Başkan Gonzalo'nun yaşamını savunalım", "Peru proletaryasının önderi Başkan Gonzalo'ya özgürlük", "Yaşasın halk savaşı" yazılı dövizler taşındı.

"Kahrolsun faşist Peru devleti", "Yaşasın halk savaşı" sloganlarının atıldığı eylemde okunan açıklamada, Amerikan emperyalizminin uşağı faşist Peru devletinin 29 yıl önce Başkan Gonzalo'yu özel bir operasyonla tutsak ettiği, bu yıllar boyunca tecrit ve baskının devam ettiği belirtildi. Açıklamada Gonzalo'nun sağlık sorunlarının ağırlaştığı ve katledilmek istendiği vurgulandı. Gonzalo'nun Peru proletaryası ve Peru halk savaşının önderi olarak başta Peru devleti ve ABD emperyalizmi olmak üzere egemen sınıflara korku saldığı vurgulanan açıklamada daha önce kalp krizi geçirdiği halde koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca Gonzalo'nun Marksist-Leninist-Maoist ideolojideki önemine değinilerek ona yapılan saldırıların nafile olduğu, proletarya ve ezilenlerin haklı savaşları önünde hiçbir gücün duramayacağı belirtildi.

Koza Plaza güvenliklerinin engelleme girişmelerine rağmen yapılan açıklamada son olarak Peru devletinin Gonzalo üzerindeki faşist uygulamalara son vermesi, Gonzalo ve devrimci tutsakların serbest bırakılması çağrısı ve dayanışma vurgusu yapıldı.