19 Mayıs 2024 Pazar

İstanbul'da eylemler büyümesin diye yasak

İstanbul'un Avcılar, Bakırköy ve Beylikdüzü ilçelerinde ekonomik krize karşı yapılmak istenen eylemlere polis saldırdı. Kaymakamlık eylem yasağı koyduğunu iddia eden polis, herhangi bir karar göstermeden eyleme saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

İstanbul'un birçok noktasında ekonomik krize karşı, "geçinemiyoruz" ve "hükümet istifa" şiarıyla eylem yapıldı. Eylemleri engellemeye çalışan polis kaymakamlık kararıyla eylemlerin yasaklandığını duyurdu. 

AVCILAR
Avcılar'da Emek ve Demokrasi Güçleri'nin "Geçinemiyoruz, artık yeter, hükümet istifa" şiarıyla Marmara Caddesi Deprem Anıtı önünde yapılacak eylemini polis engelleme çalıştı ancak halk "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganıyla yürüyüş yaptı.

Kitleyi ablukaya alan polis, kaymakamlık kararıyla eylemlerin yasaklandığını eyleme izin vermeyeceğini iddia etti. Ancak kitle yürüyüşün ardından kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, tek adam iktidarının halkı sefalete, geleceksizliğe, yoksulluğa, sömürüye ve baskıya mahkum etmek için elinden gelen her saldırıyı gerçekleştirdiğine dikkat çekildi ve birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

BAKIRKÖY'DE BİR GÖZALTI
Bakırköy'de Zuhuratbaba top sahasında çok sayıda kişi bir araya geldi. "Artık yeter geçinemiyoruz, yönetemiyorsunuz; istifa edin" çağrısıyla yapılmak istenen açıklama Kaymakamlık kararıyla yasaklandı.

Polis açıklama yapmanın anayasal hak olduğunu ifade eden kitleye eylemin kaymakamlık kararıyla yasaklandığını bildirdi, açıklama yapmaları halinde de gözaltı tehdidinde bulundu. Polis anonsunun ardından tencere tava ile yasak kararını protesto eden halka polis saldırdı bir kişi gözaltına alındı.

Eylem sonrası kitle yürümek istedi ancak polis bir kez daha engel oldu.  "70 yaşındayım, geçinemiyoruz" diyen bir kişiyi polis gözaltına almaya çalıştı. Bir süre daha devam eden yürüyüş sonrası kitle dağıldı.

BEYLİKDÜZÜ'NDE ON KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Beylikdüzü Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Beylikdüzü Metrobüs Meydanı'nda bir araya gelmek isteyen çok sayıda kişinin önü polis tarafından kesildi. Açıklama yapmak istediğini kaydeden halk, "Geçinemiyoruz diyeceğiz. Bu suçsa bu suçu işleyeceğiz" diyerek tepki gösterdi.

Polis amiri, "Yazılı emre ne gerek var, 2911'e göre sözlü talimatta geçerli. Yazılı talimatta elimizde mevcut. 7 gün süreyle eylem ve etkinlikler yasak" diyerek yasak kararını kitleye göstermedi. Bu sefer kitle bulundukları alanda basın açıklaması yapmak istedi.

Eyleme saldıran polis on kişiyi gözaltına aldı. 

ESENYURT
Esenyurt'ta sokağa çıkan SGDF üyeleri de halka yönelik konuşmalarda, AKP iktidarının işçi, emekçi düşmanı politikalarını teşhir etti. Sosyalist gençler, "AKP hükümeti yönetemiyor. Bu krizin faturasını biz yoksullara ödetmeye çalışıyorlar. Kabul etmiyoruz" dedi.