29 Mart 2024 Cuma

İstanbul'da ekmeğe bir ay arayla ikinci zam gelecek

İstanbul'da yılın başından itibaren 6 liradan satılan ekmeğe şubat ayında bir kez daha zam gelmesi bekleniyor. Ankara'da ise simide zam yapılarak 7 TL'ye yükseltildi.

Asgari ücrete yapılan zammı kat kat aşan temel tüketim maddelerine yönelik zamlar durmuyor. Ekmek de en çok zam yapılanlar arasında.

Yılın başında 240 gr. ekmeğin fiyatı 5 TL'den 6 TL'ye yükseltilirken, şubat ayında yeni bir zam daha gelmesi bekleniyor. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek fiyatlarının artırılması yönünde esnafın talepte bulunduğunu belirterek, şubat ayı içerisinde bu konuda ortak bir noktada buluşmak için görüşmeler yapılacağını söyleyerek zammın sinyalini verdi.

İstanbul'da 200 gram ekmeğin 5 liradan satıldığını, söz konusu ağırlıktaki ekmeğin maliyetinin tüm giderler dahil 4,5 ila 4,80 lira arasında olduğunu söyleyen Çetin, esnafın yarısının maliyetleri karşılayamadığını, birçok fırında ayakta kalabilmek için alternatif ürünler satıldığını belirtti.

Esnafın zam talebini dile getiren Çetin, "Üyelerimizin, şu anda ekmek fiyatlarının maliyetleri karşılamadığı yönünde talebi var ama henüz fiyat talebi yapmadık" dedi. Şubat ayı içerisinde zamla ilgili görüşmeler yapacaklarını aktaran Çetin, artan hammadde ve enerji maliyetleri nedeniyle zam yapmak zorunda olduklarını söyledi, “Fırıncının günah keçisi olması çok doğru değil" diye konuştu.

ANKARA'DA SİMİT 7 LİRA OLDU
Ankara'da da simide yüzde 65 zam geldi. 5 TL'den satılan simit yarından itibaren 7 liraya satılacak.

Doğalgaz, elektrik, un, susam fiyatları ve kiralardaki artış gerekçesiyle yapılan zamma ilişkin konuşan Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, daha önce de yaptığı açıklamada simidin gerçek fiyatının 10 TL olması gerektiğini savunmuştu.