19 Nisan 2024 Cuma

İstanbul'da 1 Mayıslarda katledilenler anıldı

'77, '89 ve '96 1 Mayıslarında, katledilenler işçiler Taksim'de Kazancı Yokuşu'nda ve Şişhane'de, Kadıköy'de ise Söğütlüçeşme'de anıldı.

İstanbul 1 Mayıs Platformu, 1 Mayıslarda katledilenleri Taksim Kazancı Yokuşu, Şişhane ve Kadıköy'de anıldı.

1977'deki 1 Mayıs'ta Taksim Kazancı Yokuşu'nda yapılan anma, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle temsili düzeyde gerçekleştirildi. Anmaya HDK Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Sezai Temelli, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, SKM, EMEP, SODAP'ın da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti katıldı.

Kazancı Yokuşu'nda bulunan alana sadece kurum temsilcileri alındı. Polis bariyerleri içerisinde yapılan anmada "Evde açlık, işte salgın, kahrolsun kapitalizm. Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan" pankartı açıldı. '77 1 Mayıs'ında yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla anma başladı.

Anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bir kez daha 1 Mayıs öncesinde Taksim'de Kazancı Yokuşu'nun başında 1 Mayıs'ın ve Taksim'in özgürleştirilmesinde yitirdiğimiz bütün kardeşlerimizi anmak için toplandık" dedi.

ÇERKEZOĞLU: YÜREĞİMİZİN ATTIĞI HER YER 1 MAYIS'TIR
Çerkezoğlu, "Üretenlerin yöneten olduğu bir düzen, eşitlik kardeşlik bayrağını hep birlikte yükselteceğimiz gün olacak. Bu 1 Mayıs'ı pandemi koşullarında karşılıyoruz. Kuşkusuz kendi sağlığımız ve toplumun sağlığı için bu kaygıları biz de taşıyoruz. Kuşkusuz milyonların katıldığı mitinglerde buluşamıyoruz. Şunu da söylemek istiyoruz ki işçi sınıfının gerçek anlamda temsil edildiği 1 Mayıs'ın kutlanmasını engellemek, bunu yasaklama, bunun önüne salgın gerekçesiyle yasaklar koymak asla kabul edilemez. Bizler 1 Mayısımızı iş yerlerimizden evlerimizin önüne sokaklarımıza meydanlarımıza alanlarımıza, evlerimizin balkonlarına pencerelerine kadar her yerde kutlamaya sesimizi ve sözümüzü haykırmaya devam edeceğiz. Yüreğimizin attığı her yer 1 Mayıs'tır diyoruz. Yarın sabahtan itibaren çalışmak zorunda olan işyerinde, evlerimizde, balkonlarımızda, 1 Mayıs taleplerimizi, gelecek dünya düşlerimizi hep birlikte ifade edeceğiz" diye belirtti.

Kazancı Yokuşuna karanfillerin bırakılmasının ardından anma sona erdi.

ŞİŞHANE'DE MEHMET AKİF DALCI ANILDI
Kazancı Yokuşunda yapılanmanın ardından 1989 1 Mayıs'ında katledilen Mehmet Akif Dalcı, Şişhane'de yapılan etkinlikte anıldı.

Anmaya HDK Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, HDP Milletvekili Oya Ersoy, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM, EMEP, SODAP'ın da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti katıldı.

 

"Evde açlık, işte salgın, kahrolsun kapitalizm. Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan" pankartının açıldığı anmada saygı duruşunda bulunuldu. Ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, "Bu ülkede Covid-19 pandemi sürecinde bütün yanlış politikalara, bütün eksikliklere, hatalara rağmen mücadelemizi, halkımızın sağlığını korumak için sürdürüyoruz. Bundan sonrada sürdüreceğiz. Koranavire karşı mücadelede de bizim de bir parçası olduğumuz işçi sınıfının hakları mücadelesinde her zaman yer alacağız. Bu vesileyle 1 Mayıslarda kaybettiğimiz sınıf kardeşlerimizi ve koronavirüs salgınında kaybettiğimiz sağlık emekçilerimizi ve vatandaşlarımızı anıyorum" dedi.

Ardından KESK adına konuşan Ayfer Koçak, "Pandemi döneminde özellikle siyasi iktidarın sermayeyi koruyan yaklaşım biçimini de çok daha net açığa çıktığı şartlardayız. Bu ülkede yaşayan bütün insanlar bu ülkede kapitalizmin öldürdüğünü çok net biçimde gördü. Bu tür siyasi iktidarların, canlı hayatını hiçe sayan, dünyayı kar hırsızya bir çöplüğe çeviren bir mantığın da ortaya çıktığı bir dönemdeyiz" diye kaydetti.

'BUGÜN 1 MAYIS YAŞAM HAKKI MÜCADELESİDİR'
Koçak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim ülkemizde hafta içi çalışma günlerinde sokağa çıkmak serbest, fabrikalarda çalışmak serbest, inşaatlar yapmak serbest ama tatil günlerinde sokağa çıkmak yasak. Bu açık bir şekilde sermaye için hepimizin kurban edilebileceğinin açığa çıkışıdır, itirafıdır. Sermayenin yaklaşım biçimi, geçen yıl 1 Mayıs bildirisini okuyan işçi arkadaşımız Hasan Oğuz'u aldı. 7500 sağlık emekçisi arkadaşımız koronavirüse yakalandığını öğrendik. Bizim ülkemize koronavirüsün iki ay gecikmeli geldiğini söyleyen iktidar nasıl olur da ilk günden görülen vakaların sağlık emekçilerine bulaştığını itiraf edebilir. Bunun arkasında ne yatar; iktidarın hiçbir tedbir almadığı yatar. Peki bugün altığı tedbir sadece göz boyamaktır. Bu düzen deyişecektir. Bu düzen deyişmeden hiçbirimize yaşama hakkı tanınmamaktadır. Bugün 1 Mayıs artık emek mücadelesi değildir sadece. Hak mücadelesi değildir sadece. Bugün 1 Mayıs yaşayabilme mücadelesidir. Yaşam hakkı mücadelesidir" diye belirtti.

96'DA KATLEDİLEN ŞEHİTLERİ KADIKÖY'DE ANILDI
Kadıköy'de ise 1 Mayıs 1996'da katledilen Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent anıldı.

1 Mayıs şehitlerinin Söğütlüçeşme'de bulunduğu noktada yapılan anmaya DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, HDP ilçe eşbaşkanları, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci'nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Polis, "sosyal mesafe korunmuyor", "fazla kişi katıldı", "Flama taşınıyor" gibi gerekçelerle anmayı engellenmek istedi. Birer metre ara ile durarak kortej oluşturan kitlenin arasına girerek, korteji ikiye bölen ve toplu halde duran polis, tepki aldı. Polis, yapılan görüşmelerin ardından kortejin arasından çıktı.

Anma 1 Mayıs şehitleri Albayrak, Odabaş ve Levent başta olmak üzere tüm 1 Mayıs şehitlerinin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. 

Burada konuşma yapan TMMOBB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekretere Cevahir Akçelik, '96 1 Mayıs'ında Türkiye'nin bir çok yerinden işçi ve emekçilerin Kadıköy'de toplandığını ve bulundukları alanda üç işçinin katledildiğini hatırlattı, "Onların mücadelesi yolumuza ışık tutuyor" dedi. 

Salgın nedeniyle bu yıl 1 Mayıs'ta kitlelerle meydanlarda olamayacaklarını söyleyen Akçelik, "Ancak buluşamasak bile Türkiye bir kez daha işçi ve emekçilerin değiştirme iradesine bir kez daha tanık olacak. Salgınla birlikte iktidarın çürümüşlüğü bir kez daha ortaya çıktı. İşten çıkarmaların yasaklanması, ücretli izin gibi fiili ve yasal düzenlemeler beklenirken bu iktidar fiili uygulamalarla sermayenin ve patronları çıkarlarını koruyor" dedi.

Halkın sağlığını koruması, nitelikli sağlık ve yaşam koşulları sağlaması gereken iktidarın, doğa talanını sürdürdüğünü, hukuksuz politikaları hayata geçirdiğini kaydeden Akçelik, işçi ve emekçilerin hakları için mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

Açıklamanın ardından 1 Mayıs şehitleri Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent'in katledildikleri yere, 1 Mayıs Marşı eşliğinde karanfiller bırakıldı.