23 Nisan 2024 Salı

İstanbul ve İzmir'de 'savunma nöbeti'

İstanbul ve İzmir'de eylem yapan avukatlar, Meclis'te görüşülen "çoklu baro" tasarısını" protesto etti. Tasarının geri çekilmesini isteyen avukatlar, "Bunun için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

İstanbul ve İzmir'de avukatlar , Meclis'te görüşülen "çoklu baro" düzenlemesine karşı savunma nöbeti tuttu. 

İSTANBUL
İstanbul Barosu önünde toplanan avukatlara, Diş Hekimleri Odası ve Eczacılar Odası da destek verdi. 

Avukatlar, "Savunma susmadı, susmayacak", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarını attı. 

Eylemde ölüm orucunda olan tutsak avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Uysal da unutulmadı, "Ebru, Aytaç adalet istiyor" sloganı atıldı.

'SAVUNMAYI SUSTURAMAYACAKLAR'
Burada konuşan İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, "Bu yasanın hazırlanması, teklif edilmesi, görüşülmesi anayasaya aykırıdır. Buna itirazımızı dile getirmek için adliyede, baromuzun önünde mesleğimizin onuruna, mesleğimize sahip çıkmak için buluştuk.  Bütün baro başkanlarımız bugün Ankara'da.  Anayasaya aykırı olarak avukatlık kanunun geçirilmesine izin vermiyoruz. Bize 'savunmayı susturacağız' diyorlar. Bizde diyoruz ki hayır savunma susturamazsınız. Savunmayı susturamayacaklar" dedi.

Anayasaya tarafından da bu yasanın iptal edileceğini düşündüklerini söyleyen Moroğlu, "Hukuk devletini korumak savunmak bizim görevimiz. Avukatın sesinin kesilmesi demek, vatandaşların özgürlüklerinin yok olması demek hukuk devletine inancımızı kaybetmeyeceğiz. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz. Umarım yasa geri çekilir, bu kanun teklifi geri çekilir" şeklinde konuştu.

"Güçlü baro hukuk devletinin temelidir. Barolarla başlayan bu sürecin diğer meslek odalarına yansıyacağı açık" diyen Moroğlu, eyleme destek veren tüm meslek odalarına teşekkür etti. Genel Kurul'daki görüşmeleri takip etmek üzere Ankara'da olan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu'nun selamını ileten Moroğlu "Barolar susmadı, susmayacak. Mücadeleye devam" dedi.

Moroğlu'nun yarın da Çağlayan'da İstanbul Adliyesi önünde nöbet tutacaklarını söyledi. 

Açıklamanın ardından bando grubunun seslendirdiği ezgilere alkışlarla eşlik edildi. 

İZMİR


Avukatlar, İzmir'de ise Gündoğdu Meydanı'nda toplandı. Açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, baroların "marjinalleşmekle" suçlandığını kaydetti. Yücel, "Marjinalleşmek dediğiniz kadın cinayetlerine karşı mücadele ise, Kaz Dağlarına sahip çıkmaksa, çocuk istismarına karşı mücadeleyse biz marjinalleşmeye devam edeceğiz. Sizin işiniz Çorlu'da katliam yapmaksa bizim işimiz faillerin yargılanmasını sağlamak. Biz marjinalleşmeye devam edeceğiz. Siz silineceksiniz, biz var olmaya devam edeceğiz. Bizim çocuklarımıza onurlu bir tarih kalacak,  siz ise utançtan başkasını bırakamayacaksınız" dedi. 

Eylem de Praksis Müzik Grubu ezgilerini seslendirdi.