4 Mayıs 2024 Cumartesi

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların tahliyesi istendi

515. F Oturması'nda Abdurrahim Demir, 387. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin eyleminde ise Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekildi. Eylemlerde, tutsakların tedavilerinin önündeki engellerin derhal kaldırılması ve tahliyesi istendi. 

İktidarın hapishanelere yönelik nefret politikaları ve hapishane yönetiminin "cezasızlık politikalarından" aldığı güven sonucu tutsaklara yönelik saldırılar günden güne artıyor. Özellikle hasta tutsaklar infazları ertelenerek adeta ölüme terk ediliyor. 

İstanbul ve Ankara'da düzenlenen eylemlerde hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi; tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliye edilmesi istendi. 

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen F Oturması'nın 515.'sinde ağır hasta tutsak Abdurrahim Demir'in dosyası kamuoyuyla paylaşıldı. Halen Edirne F Tipi Hapishanesinde tutulmakta olan 21 yıllık tutsak 60 yaşındaki Abdürrahim Demir'in, 1994 yılında gözaltında tutulduğu bir buçuk aylık sürede uğradığı ağır işkenceler nedeni sağlığını kaybettiği, zaman içerisinde daha da ilerleyen kronik kalp ve böbrek yetmezliği, damar tıkanıklığı,  akciğerinde, böbreklerinde, kalın bağırsaklarında ve mesanesinde gelişen kistlere bağlı sorunlar ve ileri derecede nefes darlığı, görme bozukluğu, işitme kaybı ve diş hastalıkları nedeniyle yaşamını hapishane koşullarında ve tek başına sürdüremeyecek duruma geldiği belirtildi.

Açıklamada, "Hastalıklarına her geçen gün yenileri eklenen Demir, artan nefes darlığı ve uyuşmalar nedeniyle ciddi sorunlar yaşamaktadır. Mesanedeki hastalığı nedeniyle idrar yapmakta zorlanmaktadır. Demir, 3 aydır devam eden yoğun kanamaları daha da artınca acil olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürülmüş, acil kolonoskopi çekilmesi gerektiği için randevu alınmış ancak tetkik sırasında ters kelepçe yapılarak sedyeye bağlanmak istenmesine itiraz ettiği için işlem yapılmadan hapishaneye geri götürülmüştür. İkinci defa alınan randevu öncesinde, bu defa hastanede sıra beklerken ağız aramasına zorlanmış, bu uygulamaya itiraz ettiği için işlem yapılmamış, Demir her defasında kolonoskopi yapılmadan hapishaneye geri getirilmiştir. Abdurrahim Demir, ileri derecede miyop ve katarakt nedeniyle görmede zorluk çekmektedir. Ayrıca 3 yıl önce başlayan işitme kaybı hızla artmış, takılan cihaza rağmen işitme kaybı giderilememiştir." denildi.

Düzenli tıbbi kontrol, bakım ve tedavi altında olması gerektiği halde, pandeminin yarattığı ağır koşullar yanında, kelepçeli muayene, ağız içi arama uygulamaları ve benzeri sorunlar nedeniyle sağlık hizmetine erişemeyen Demir hakkında yapılan infaz ertelemesi talepleri keyfi olarak reddedilerek, sağlığı yanında yaşamının da tehlikeye atıldığı vurgulanan açıklamada, "Abdurrahim Demir'in eşi herkese çağrıda bulunuyor. 'Ben eşimin cenazesini almak istemiyorum. Eşim kalan ömrünü çocukları ve torunları arasında geçirsin istiyorum. Hem eşim hem de ağır tüm hasta mahpuslar bir an önce tahliye edilip ailelerine kavuşsun istiyorum' diyor" ifadeleri kullanıldı. 

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önündeki 387. hafta eyleminde Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan HDP Milletvekili Aysel Tuğluk'un durumunu aktardı. Durumu gittikçe ağırlaşan Tuğluk'un siyasi gerekçelerle hapishanede tutulmakta ısrar edildiği kaydeden açıklamada, "Hapishanede yaşamını devam ettirmesi mümkün değildir. Adli Tıp Kurumunun tarafsız ve bilimsel gerçeklere göre hareket etmesini ve bir an önce tahliye edilerek ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda yaşamasını ve tedavisinin yapılmasını talep ediyoruz" denildi.