29 Mart 2024 Cuma

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklara özgürlük çağrısı

Hak savunucuları, İstanbul ve Ankara'da düzenledikleri eylemlerle kadın hasta tutsakların serbest bırakılarak sağlık hakkına erişmeleri çağrısında bulundu.

İstanbul ve Ankara'da yan yana gelen hak savunucuları, 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle hapishanelerdeki kadın hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, derhal serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, şube binası önünde gerçekleştirdiği 557'nci F oturmasında Gebze Kadın Kapalı Hastanesi'nde tutulan 18 yıllık hasta tutsak Eylem Baş'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

"Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Eylem Baş serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Hapishanelerdeki çözülemeyen sorunların ve yaşanan ağır hak ihlallerinin ülkenin utanç kaynağı olduğunu söyleyen Yoleri, hapishanelerdeki infaz uygulamalarının ve hak ihlallerinin sadece uluslararası sözleşmeye değil anayasaya da aykırı olduğuna dikkat çekti.

Kadın, çocuk, LGBTİ, hasta, yaşlı ve engelli tutsakların bu ihlallerden daha da olumsuz etkilendiğini vurgulayan Yoleri, kadın tutsakların hapishanede cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını, temel hijyen malzemelerine ulaşmakta zorluk yaşadıklarını, hamileyken tutuklandıklarını, hapishanede doğum yapıp çocuklarını hapishane ortamında büyütmek zorunda kaldıklarını, infaz kanunundaki ilgili düzenlemelerin tüm hamile ve çocuklu tutsaklara eşit uygulanmadığını söyledi.

"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesi ile hatırlatıyoruz;  kadın mahpuslara yönelik bu uygulamaların her biri kadına yönelik şiddettir ve derhal önlenmelidir" diyen Yoleri, 18 yıllık hasta tutsak Eylem Baş'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. 

"18 yıllık hapisliği süresince hapishane koşulları nedeni ile çok sayıda sağlık sorunu gelişen Eylem Baş'ın önceki süreçte kolunda oluşan kas yırtıkları ve son olarak da, göğsünde oluşan kitle nedeniyle hastaneye sevki, tetkik ve tedavilerinin yapılması gerekmesine rağmen, bu yapılmadığı gibi, bu sorunlara eklenen ve 45 gündür aralıksız devam eden kanlı ishal nedeni ile genel sağlığı da hızla bozulmuş, aşırı kilo kaybı ve yoğun halsizlik tabloya eklenmiştir" diyen Yoleri, doktorların yoğun enfeksiyondan şüphelendiğini ancak Baş'ın teşhis ve tedavisinin haftalardır yapılmadığını dile getirdi.

Eylem Baş'ın hastane sevklerinde erkek jandarmalar tarafından "askeri üst aramasına" maruz bırakıldığını ve buna itiraz ettiği için aylarca hastaneye götürülmediğini aktaran Yoleri, Baş'ın ancak 25 Kasım'da hastaneye götürüldüğünü ancak muayene ve tetkiklerinin yapılıp yapılmadığına dair bilgi alamadıklarını ifade etti.

Eylem Baş'ın sağlık durumunun hızla kötüleştiğini kaydeden Yoleri, derhal tedavisinin sağlanmasını, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.
 
Eylem, "Eylem Baş serbest bırakılsın", "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsaklar için düzenledikleri eylemi 429'uncu haftasında İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şubesi yöneticisi Nuray Çevirmen okudu.

Türkiye hapishanelerinde kadın tutsakların çok sayıda sorunla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Çevirmen, özellikle hasta kadın tutsakların sağlık hakkının ihlal edildiğini, tutsakların kelepçeli muayene, çıplak arama gibi dayatmalara maruz kaldığını, hastane sevklerinin ise aksatıldığını söyledi.

"Hasta ve ağır hasta mahpuslar infazları ertelenmediği için tahliye olamıyor. Hasta mahpusların haklarının korunmasını garanti altına alan yasalara ve uluslararası sözleşmelere de uyulmuyor. Hakları ihlal eden kamu görevlileri hakkında da cezasızlık politikası izlenmekte ve bu da ihlalleri süreklileştirmektedir" diyen Çevirmen, İç Anadolu Bölgesi hapishanelerinde 37 kadın hasta tutsak bulunduğunu söyledi.

Bu kadın hasta tutsakların durumunu aktaran Çevirmen, şöyle devam etti: "Kadın hasta mahpusların tüm sağlık kontrollerinin ve tedavilerinin aksatılmadan yapılması, hapishanede tedavisi yapılamayan ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenerek acil tahliye edilmesi gerekmektedir. İnsanlık onuruna aykırı kelepçeli muayene ve tekli ring araçlarıyla sevklere son verilmelidir. Hapishanelerde acil müdahalede bulunan sağlık ekipleri bulundurulmalı, revire çıkarılma ve hastane sevkleri hızlandırılmalıdır. Bizler; Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 429. Haftada kadın Hasta Mahpusların durumlarını getirdik. Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar dile getirmeye, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz."