29 Mart 2024 Cuma

İstanbul Taksim'de kadınlar polis barikatına yüklendi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla akşam saatlerinde İstanbul'da Taksim Tünel'de buluşan kadınların eylemi sürüyor. Taksim Meydanı'na doğru yürüyüş başlatan kadınların önü kısa bir mesafenin ardından polis barikatlarıyla kesildi. Barikata yüklenen kadınlara polis plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırılara rağmen alanı terk etmeyen kadınlar kısa bir açıklama yaptıktan sonra Karaköy'e yürüdü. 

Kadına yönelik şiddet ve katliamların arttığı bir dönemde gerçekleştirilen 25 Kasım eylemleri için İstanbul'da Taksim Tünel'de buluşan kadınlar İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Kadınlar eylemden saatler önce slogan ve dövizlerle Tünel'de buluştu. 

25 Kasım Kadın Platformu'nun çağrısıyla buluşan kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı öfkelerinin yanı sıra, özsavunma hakkını savundu, kadın yoksulluğunun sorumlusu kapitalizme ve onun temsilcisi iktidara öfkelerini dile getirdi.

"Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganını atan kadınlar, erkek egemen sistemin kadın katliamları ve kadına yönelik şiddetin önünü açan politikalarına karşı sokaklarda olduklarını haykırdı.

Kadınlar taşıdıkları dövizlerde, erkek-devlet şiddetine karşı "özsavunma" vurgusu yaparken, "Özsavunmayı kuşandık, geceleri aydınlatıyoruz", "Hükümet istifa", "Kadınlar isyanda", "Jin, jiyan, azadi", "Sokağa özsavunmaya", "O çok güvendiğiniz devleti de yıkacağız", "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Kadınlar sokağa hesap sormaya", "İsyanını yükselt", "Fail erkek devlettir" yazılı dövizler de taşıdı.

HDP İzmir İl Binasına yönelik ırkçı-faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz olmak üzere katledilen kadınlar ve erkek devlet şiddetine karşı özsavunmasını kullanan kadınların fotoğrafları taşındı. 

Eylemde, "Kadınlar birlikte, birlikte güçlü", "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip'tir", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Erkek şiddetine, isyan", "Hayatlarımızdan, haklarımızdan, eşitliğimizden, özgürlüğümüzden, birbirimizden, sokaklardan vazgeçmiyoruz", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Hükümet istifa" sloganları atıldı.

Bir süre Tünel Meydanı'nda bekleyen kadınlar, İstiklal Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kadınların yürüyüşü polis barikatlarıyla engellenmeye çalışıldı. "Yüklen yüklen barikata yüklen" sloganlarıyla polis barikatlarına yüklenerek yıkmaya çalışan binlerce kadına, polis plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı.

Polisin saldırısında yaralananlar oldu. Yakın mesafeden atılan plastik mermi başına isabet eden bir kadın hastaneye kaldırıldı.

Saldırının hemen ardından kadınlar yeniden toplanmaya başladı. Hayatları ve hakları için mücadele edeceklerini vurgulayan kadınlar, "Hükümet istifa" ve "Yüklen, yüklen barikata yüklen" sloganlarıyla tekrar barikata yüklendi. 

Polis engelini protesto eden kadınlar hazırladıkları açıklamayı okumadı. Kadınlar şiddete ve yasaklara karşı kısa bir açıklama yaparak erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda olacaklarını ve "Kadınların isyanı bitmedi, büyüyor, sürecek" mesajını verdi. Bu sırada kadınlar "Polis defol bu sokaklar bizim" sloganları attı.

Kadınlar alanı terk etmeyerek alanda durmakta ısrarcı olunca polis kadınlara ikinci saldırı gerçekleştirdi. Saldırı sırasında çok sayıda kadın baygınlık geçirdi.

Daha sonra kadınlar polis saldırısına karşı "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Polis defol bu sokaklar bizim", "Polis simit sat onurlu yaşa" sloganları eşliğinde Karaköy'e doğru yürüyüşe geçti. Sokaklardaki yurttaşlar da kadınlara alkışlarla destek verdi.