23 Nisan 2024 Salı

İstanbul Tabipler Odası'ndan acil çağrı: ASM çalışanları hızla testten geçirilsin

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, kentte görev yapan 24 aile hekimi ve hemşirede koronavirüsü tespit edilmesi nedeniyle tüm Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) çalışanlarının testten geçirilmesini istedi.

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu 24 Mart günü elektronik ortamda toplanarak, Covid-19 salgını ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Oda'nın web sitesinde yayınlanan açıklamada, aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) görev yapan tüm sağlık çalışanlarının kişisel koruma ekipmanlarının eksik ve yetersiz olsa da Covid-19 salgınıyla mücadelesini canla başla sürdürdükleri belirtilerek, İstanbul'da 24 ASM çalışanının Covid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisine yer verildi.

'HASTANELER HAZIRLIKLI DEĞİL'
Sağlık Bakanlığı'nın, Covid-19 salgın sürecinde birinci basamakta uyulmasını istediği algoritmanın yetersiz olduğu üzerinde durulan açıklamada, uygulamalarda sorunlar yaşandığı, sözgelimi şüpheli vakalara test yapılamadığı, ikinci basamağa sevklerin 112 aracılığıyla yapmada zorlukların yaşandığı, birçok ikinci basamak hastanelerde yeterli hazırlığın olmadığı ve henüz testlerin bile yapılamadığı vurgulandı.

'ASM'LERİN KAPATILMASI HEDEFLENİYOR'
Aile Hekimleri Komisyonu açıklamasında ASM sağlık çalışanlarının salgına karşı hastaları bilgilendirdiği, salgına karşı korunma önlemeleri için bireysel eğitimler verildiği, bu süreçte her türlü uzaktan iletişim araçları dâhil birçok yaratıcı yöntemlerin geliştirilerek, salgın hızının azaltılmasını hedeflendiği de kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı'nın, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşların aile hekimleri tarafından evlerine gidilerek, sağlık hizmeti verilmesini içeren genelgesini ise "talihsiz" bulan Komisyon açıklamasında "Sağlık Bakanlığının böyle bir uygulamaya geçerek ASM'lerin çökertilmesine izin vermeyeceğini umuyoruz" ifadelerine yer verildi.

‘HEKİMLER İÇİN ACİL MALZEME'
Açıklamada yine aile hekimleri ve diğer ASM sağlık çalışanlarının yeterli ve etkili maske, yüz siperleri, koruyucu gözlük, tulum, galoş, eldiven ve daha birçok kişisel koruyucu ekipmandan (KKE) yoksun bir şekilde hizmet verildiği ifade edilip, acil malzeme talebinde bulunuldu.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI RİSK ALTINDA'
Covid-19 hastalığına karşı mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarında risk altında olduğuna dikkat çeken Komisyon, taleplerini şöyle sıraladı: 

"Hızlı testlerin biran önce bütün ASM çalışanlarına yapılmasını istiyoruz. Şu an ayaktan tedavi uygulanan sağlık çalışanlarımızın eczanelerde bulunmayan ilaçlarının temininde İstanbul Sağlık Müdürlüğünde muhatap olabilecekleri bir birimin görevlendirilmesini bekliyoruz. Şüpheli vaka durumlarında 112 hizmetlerinin daha hızlı bir şekilde müdahalesini ve hastalarımızın akıbetinin kayıtlı olduğu aile hekimlerine bildirilmesini, sürecin şeffaf olarak takibini istiyoruz."