4 Mayıs 2024 Cumartesi

İstanbul Tabip Odası'dan hekimlerin duruşmasına çağrı

"Savaş bir halk sağlığı sorunudur" dedikleri için yargılanan TTB Merkez Komitesi üyelerinin 27 Aralık'ta Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmasına destek çağrısı yapan İstanbul Tabip Odası, "Savaşın ve çatışmaların bir halk sağlığı sorunu olduğunu söylemek, 'dünya dönüyor' demek kadar meşrudur" dedi.
Türkiye'nin Efrin'e dönük saldırıları sırasında "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" başlıklı bildiri yayınlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi yöneticilerinin yargılandığı davanın duruşması 27 Aralık günü Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davaya dikkat çekmek amacıyla İstanbul Tabipler Odası basın toplantısı düzenledi.
 
Oda binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Herhangi bir kişiyi, kurumu, devleti veya tarafı eleştirmeyen ve samimi, anlaşılır şekilde savaşın halk sağlığı açısından niçin sorun olduğunu açıklayan metinde suç unsuru görülmesi adalete olan inancımızı ciddi şekilde incitmiştir" dedi.
 
Küçükosmanoğlu, savaşın halk sağlığını direk ilgilendirdiğini dile getirerek, "Bileşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü kararları ve yanında çok sayıda bilimsel makale, kitapta bu durum ayrıntılı olarak anlatılmıştır" diye konuştu.
 
Tıp literatüründe "savaş" yerine "çatışma" sözcüğünün tercih edildiğini ifade eden Küçükosmanoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü çalışmalarında savaş ve çatışma olgusu, karmaşık olağan dışı durumlar başlığı altında incelenir. 6023 sayılı TTB Kanunu Madde 4'de açıkça belirtildiği gibi TTB, halk sağlığını koruma ile ilgili çalışmalar yapmakla yükümlüdür. TTB'nin açıklaması bu yükümlülük gereği yapılmıştır. Ayrıca Anayasa'da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde yer alan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğinde her yurttaşın böyle bir açıklama yapması suç olarak değerlendirilemez" diye kaydetti.
 
"Dün nasıl 'barış' istediysek bugün de istiyoruz" diyen Küçükosmanoğlu, "Savaşın ve çatışmaların bir halk sağlığı sorunu olduğunu söylemek, 'dünya dönüyor' demek kadar meşrudur. Barışın yanında adalet de istiyoruz. Adaletin olmaması da bir halk sağlığı sorunudur" ifadelerini kullandı.
 
Küçükosmanoğlu, tüm meslektaşlarını ve demokratik kamuoyunu yargılanan hekimlerle dayanışmak için 27 Aralık günü Ankara Adliyesi'ne çağırdı. Küçükosmanoğlu, açıklamayı Bertolt Brecht'in "Adalet" şiiri ile sonlandırdı.