19 Nisan 2024 Cuma

İstanbul Tabip Odası: Sağlık Bakanı Koca rüşvet iddialarına yanıt vermelidir

İstanbul Tabip Odası, herhangi bir açıklama yapılmayan Sağlık Bakanlığı'ndaki rüşvet iddiasıyla ilgili Bakan Fahrettin Koca'nın açıklama yapmasını istedi. 

İstanbul Tabip Odası, ABD merkezli bir ilaç şirketinin Sağlık Bakanlığı'nda çalışan bazı kişilere rüşvet verdiği iddialarla ilgili Bakan Fahrettin Koca'nın yanıt vermesini istedi. 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Commission) belgelerine göre Alexion Pharmaceuticals Şirketi, ABD'de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu (FCPA) uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Soruşturmada ortaya konulan belgelerde AKP'li eski Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Mezzinoğlu dönemlerini kapsayan 2010-2015 yılları arasında  Alexion'a ait Soliris marka ilaçla ilgili düzenlemelerin yapılması için bakanlık yetkilierine 1,3 milyon dolar rüşvet verdiği ileri sürüldü.

İddialarla ilgili basında yer alan haberlere ve çok sayıda soru önergeye rağmen bakanlık tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. 

İstanbul Tabip Odası, 1,3 milyon dolarlık rüşvet belgeleriyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklama gerektiğini belirtti. İstanbul Tabip Odası açıklamasında "Ne zaman yanıt vereceksiniz? Görmedik, duymadık, bilmiyoruz diyemezsiniz. Bu iddialar korkunçtur. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklama yapmalıdır" ifadelerini kullandı.