30 Nisan 2024 Salı

'İstanbul Sözleşmesi'nin tartışılması kadın düşmanlığıdır'

İstanbul Sözleşmesi ve kadın cinayetlerine ilişkin açıklama yapan Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu, "İstanbul Sözleşmesi'nin tartışılması kadın düşmanlığıdır" dedi.

Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi ve kadın cinayetlerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Baro toplantı salonunda yapılan açıklamaya Baro Başkanı Abdullah Öncel de katıldı. 

Açıklama yapan Kadın Hakları Komisyonu Merkezi üyesi avukat Fazilet Taştan, İstanbul Sözleşmesi'nin tartışılmasının kadın düşmanlığı olduğunu söyledi.

'ŞİDDET ÖNLENMİYOR'
Devletin kadına yönelik şiddeti, aile içi şiddeti önlemek ve önüne geçmek yükümlü olduğunu belirten Taşkıran, insan hakları ihlali olarak kadına yönelik şiddetin önlenmediğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasının kadınların iradesinin ve kazanılmış hakların yok sayılmasına, yaşam hakkının ihlalinin, cezasızlık ile ayrımcılığa neden olacağını belirten Taştan, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcı şiddeti ve erkek şiddetini meşrulaştıracaktır" dedi.

'KADIN DÜŞMANLIĞIDIR'
Kadına ve çocuklara yönelik işlenen suçların soruşturmasının geciktirilmeden titizlikle yürütülmesinin devletin yükümlülüğünde olduğunu söyleyen Taştan, "Gülistan Doku'dan 4 Ocak'tan bu yanadır haber alınamıyor. Nadira Kadirova dosyası kapatıldı. 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümü şüpheli çocuk ölümü olmasına rağmen dosya bu günlerde kapatıldı. Yine aile içi tecavüze maruz kalıp daha sonra evli olduğu erkek tarafından öldürülen Fatma Altınmakas' a tecavüz eden kişinin yeterli delil olmadığı gerekçesi ile serbest bırakıldı. Yine Şırnak'ta bir kız çocuğunun uzman çavuş tarafından cinsel istismara maruz kalmasından sonra valiliğin aşırı alkollü diye açıklama yapması kabul edilemez. Bu durumu, devletin kurumları aracılığı ile çocuk istismarının meşrulaştırmayı hazır ortam yarattığı ortadadır. Gözaltına alınan kadın aktivisti Rojbin Çetin'e işkence uygulanmış. Yine İzmir'de kadınlara yönelik şiddet aynı şekilde devam etmiştir. İstanbul sözleşmesinin mutlaka her yönü ile uygulanması gerektiğini yaşanan bu acı olaylar ile tekrar tekrar anlaşılmaktadır. İstanbul sözleşmesinin tartışmaya dahi açılması kadın düşmanlığıdır" diye konuştu.