18 Mayıs 2024 Cumartesi

İstanbul Sözleşmesi'nin feshine karşı 1 milyona yakın imza toplandı

İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükte kalmasına üç gün kaldı. Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nin sözleşmenin feshine karşı başlattığı imza kampanyasına imza atanları sayısı 1 milyona yaklaştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı 20 Mart 2021 tarihli karar doğrultusunda Türkiye, sözleşmeden 1 Temmuz'da resmen çekiliyor.

Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesine karşı Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz! #İstanbulSözleşmesiYaşatır" adlı kampanyasının açıklama metni 5 dilde hazırlandı. Change.org sitesindeki açıklamada, "Kadınları koruyan bu yasa zaten gerektiği gibi uygulanmazken, şimdi bir de Cumhurbaşkanlığı kararıyla kaldırıldı. İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için: Kadınlar hayatını kaybediyor, eziyet edilerek öldürülüyor, kadın cinayetlerinin üstü örtülmeye çalışılıyor" denildi.

İstanbul'da imzalanmış, ilk imzayı Türkiye atmıştı

Avrupa Konseyinin "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi" İstanbul'da imzalandığı için uluslararası camiada "İstanbul Sözleşmesi" olarak biliniyor.

Türkiye, 2011 yılında kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ve onaylayan ülkeydi. Sözleşme, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girmiş ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanmıştı. Sözleşme, uluslararası hukukta kadına karşı şiddetin, kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın sonuçları olduğuna vurgu yapan ilk mukavele olma özelliğine sahip.

Türkiye'nin, hazırlanmasına öncülük ettiği sözleşmeden çıkma kararı, kadın örgütlerinin yanı sıra Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.