17 Mayıs 2024 Cuma

İstanbul Sözleşmesi kadınlar nöbette: 1 Temmuz'da Taksim/Tünel'deyiz

Hayatlarından ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini kaydeden İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi'nin fesih tarihi olan 1 Temmuz'a kadar sürecek nöbet eylemine başladı. 

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı verdiği kararla feshedilmesinin Resmi Gazete'de yayınlanacağı 1 Temmuz 2021 gününe kadar nöbet eylemi başlattı. 

Fatih'te bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde, "1 Temmuz'da Taksim/Tünel'deyiz" yazılı pankart ve "Tolere etmiyoruz" dövizleriyle bir araya geldi. 

Kadınların eyleme başlamasıyla birlikte Müdürlüğü kapıları güvenlik görevlileri ve sivil polisler tarafından kilitlendi. 

Kadınlar burada yaptıkları açıklamada, sözleşmenin feshedilme tarihi olan 1 Temmuz'a kadar nöbette olacaklarını duyurdu. Katledilen kadınların isimlerinin sayıldığı eylemde, "Kadın cinayetlerini tolere etmiyoruz" denildi. Kadına yönelik taciz, tecavüz, her türlü şiddet; çocuk istismarı ve kadın katillerinin yargı tarafından korunmasını tolere etmeyeceklerinin altını çizen kadınlar, hayatları ve kazanılmış hakları için mücadele edeceklerini vurguladı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın artan kadın şiddetinin "tolere edilebilir" olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlatan kadınlar,  Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde sırayla söz alan kadınlar İstanbul Sözleşmesi Manifestosu'nu okudu. 

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede bugüne kadar kaleme alınmış en kapsamlı ve temel hukuksal metin ve uluslararası sözleşme" olduğunun altını çizen kadınlar, "Bir kere daha söylüyoruz; İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede bugüne kadar kaleme alınmış en kapsamlı ve temel hukuksal metin ve uluslararası sözleşme. Temelini ise kadınların yüzyıllardır savundukları eşitlik talebi oluşturuyor. Eşitlik talebi reddedilerek erkek şiddetiyle mücadele edilemez, yalnızca şiddet yeniden üretilir. Çünkü erkeklerin kadınları 'gece o saatte orada ne işi vardı', 'yemeğin tuzu eksikti', 'beni terk etmeye kalktı' gibi gerekçelerle öldürme, LGBTİ+'lara şiddet uygulama cüretini kendilerinde görmelerinin en temel nedeni toplumsal cinsiyet eşitsizliği! Bununla mücadele eden sözleşme ve yasaları uygulamak yerine 'Biz başka sözleşme yapacağız' demek kadınların hakları ve hayatlarıyla alay etmektir. Devletin yaşam haklarını korumakla yükümlü olduğu yurttaşları eşit kabul etmemesi, itaate, ikincil olmaya zorlaması demektir. Asla itaat etmiyoruz, 1 Temmuz'da sokaktayız" dedi. 

"Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın cinayetleri politiktir", "Tolere etmiyoruz" sloganlarını sık sık atan kadınlar nöbet eylemlerini, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önüne "Tolere etmiyoruz" dövizlerini yapıştırarak sonlandırdı.