2 Mayıs 2024 Perşembe

İstanbul Filarmoni Derneği Başkanı Atilla Tuna'nın tacizine karşı istifa ettiler

İstanbul Filarmoni Dernek Başkanı Atilla Tuna'nın yanında çalışan genç kadını taciz etmesinin ortaya çıkmasının ardından yönetim kurulu istifasını istedi. Tuna'nın istifa etmemesi üzerine yönetim kurulu üyeleri Babacan, Yolaçan, Kocabıyık ve Erşahin istifa kararı aldıklarını duyurdu. 

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Müzikoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Dilacan Ö., 16 Ağustos'ta İstanbul Filarmoni Derneği'nde yeni çıkacak müzik dergisinin editörü olarak işe başladı. Dilacan'ın belirttiğine göre, daha önceden tanıştığı evli ve 3 çocuk babası olan Dernek Başkanı Atilla Tuna isimli erkek tarafından tacize maruz bırakıldı. İşten ayrılan Dilacan, Atilla Tuna hakkında 'cinsel saldırı' suçundan şikâyetçi oldu.

Maruz kaldığı tacizi gazeteci Aydemir Kadıoğlu'na aktaran genç kadın, tacize karşı çıktığında, birkaç gün sonra "seninle çalışabilmemiz için bazı şartlarım var" dediğini ve daha sonra da yaptığı işlerde sürekli bir hata olduğunu öne sürerek, "Beni harika bir Editör yapabileceğini fakat her söylediğini yapmak zorunda olduğumu söyledi" ifadesini kullandı. 

Yönetim kuruluna durumu anlatmasının ertesi günü genç kadın, Atilla Tuna tarafından işten çıkarıldı. Dernek Başkanı Atilla Tuna, salı günü açıklama yapacağını söylerken, yaşananların ortaya çıkması üzerine İstanbul Filarmoni Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Cem Babacan, Filiz Yolaçan, Sezai Kocabıyık ve Sinan Erşahin istifa kararı aldıklarını duyurdu.

Yönetim kurulunun açıklaması şöyle: "09 Eylül 2021 tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında bu konuyla ilgili yönetim kurulu kararı alınarak İFD Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Tuna'nın istifası istenmiş, başkanlık yetkileri düşürülmüş ve başkan vekiline devredilmiştir. Ancak daha sonraki gelişmeler çerçevesinde, alınan bu karara ilgili kişilerce uyulmadığı görülmüştür. Bu durumda İFD Yönetim Kurulu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş olup konunun yargı yoluyla çözülmesiyle ilgili her iki tarafa da tavsiyede bulunulmuştur. Gelinen bu noktada, aldığımız güncel karar üzerine 27 Eylül 2021 tarihinden itibaren yönetim kurulu üyeleri olarak istifa ediyoruz."