7 Mayıs 2024 Salı

İstanbul Artvin Çevre Platformu'ndan Karadeniz'in talanına tepki

İstanbul Artvin Çevre Platformu'nun çağrısıyla Kadıköy'de bir araya gelen yaşam savunucuları, "Geçmişte nasıl haykırdıysak 'Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez'; bir kez daha haykırıyoruz 'İşkencedere Vadisi geçilmez, Karadeniz halkı yenilmez'" dedi.

İstanbul Artvin Çevre Platformu, "Suyuna, ormanına, doğana sahip çık! Doğa tahribatına hayır" şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

120 demokratik kitle örgütünün oluşturduğu İstanbul Artvin Çevre Platformu adına basın açıklamasını Gürsel Kaya okudu. Karadeniz'in para hırsı, yanlış ve çıkarcı yönetim anlayışının sonucunda yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Kaya, "Çevreye etkisi düşünülmeden ve canlıların yaşamını dikkate almadan yapılan uygulamalar, Karadeniz bölgesini gün geçtikçe daha yaşanmaz bir hale getirmektedir" dedi.

Denizin kucağında Karadeniz otoyolu, dağların başında yeşil yol ve çok sayıda madencilik faaliyetleri, taş ocakları, denizin doldurulması, HES'lerin, ormanların yok edilircesine kesimi, nükleer santral ve farklı enerji tesislerinin bu bölgede yoğunlaşması ile Karadeniz Bölgesi'ndeki geleceğin sigortası, kadim doğal varlıkların yok olduğunu belirten Kaya, "Geçmişte ülkemizin birçok yerinde yapılan, şimdi de Rize-İkizdere'nin cennet köşelerinden biri olan Eşkenci Deresi Vadisi'nde doğal çevreyi tamamen yok edecek, suları kirletecek, insanların ve diğer canlıların yaşam alanlarına kesinlikle zarar verecek taş ocağı işletmesi faaliyete geçirilmek üzeredir" diye kaydetti.

Sakarya'dan Artvin'e kadar bütün doğal çevreyi yok eden uygulamalara son verilmesini, halkın karar verme süreçlerine katılımının sağlanıp taleplerinin karşılanmasını ve yargı kararlarına uyulmasını talep ettiklerini ifade eden Kaya, "Bölgemizde halkın taleplerine aykırı olarak çevreye ve doğaya zarar veren uygulamaların tamamına karşıyız" diye belirtti.

Gürsel Kaya, "Geçmişte nasıl haykırdıysak, 'Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez' Bir kez daha haykırıyoruz 'İşkencedere Vadisi geçilmez, Karadeniz halkı yenilmez.'" diye konuştu.

Açıklamanın ardından İstanbul Rize Masası başkanı Necati Ekşi ve İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Çevre Komisyonu Başkanı Osman Baş, birer konuşma yaptı.