8 Mayıs 2024 Çarşamba

İşsizlik ordusu ile birlikte öfke de büyüyor

1000 işçi alınacağını duyuran TTK önünde 60 bin kuyruk oluşması bir kez daha büyüyen işiszler ordusunun artık sadece kaybedecek birşeyi değil bu düzende kazanacağı birşeyin de olmadığını gözler önüne sürüyor.
İşsizlik çığ gibi büyüyor. Ekonomide "milli kurtuluş/savaş" nutukları, her geçen gün büyüyen işsizler ordusunun önüne geçemiyor. Patlıcanla, biberle uğraşan AKP, işsizliği görmezden gelmeye devam ediyor.
  
Türkiye Taşkömürü Kurumu 'na (TTK) ilk etapta 1000, ikinci etapta 500 olmak üzere toplam 1500 maden işçisi alınacağının açıklamasının ardından 60 bin kişi başvuruda bulundu.
 
İş-Kur önünde uuzn kuyruklar oluşurken gece saatlerinden itibaren Zonguldak, Ereğli ve Bartın'daki Çalışma ve İş Kurumu müdürlükleri önünde insanlar beklemeye başladı. Her ne kadar Türkiye'de işe girmek için liyakat değil torpil geçerli olsa da büyüyen işsizlik her türlü umuda sarılmaya neden oluyor. 
 
Sırada bekleyenler sabah olmasına karşın beklemeye devam ederken üşüyen bazı gençler yanlarında getirdikleri battaniyelere sarıldı. Çaresizliğin resmi olarak yansıyan uzun kuyruklara yavaş yavaş alıştırılmaya çalışan emekçiler tanzim satış noktalarından işiszlik kuyruğuna kadar her yerde karşımıza çıkıyor.
 
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, uzun kuyrukta bekleyen gençleri ziyaret etti. Yavuzyılmaz, TTK'da istihdam açığının 14 binlerde olmasına rağmen bin işçinin alımı için duyuru yapıldığını ifade etti.
 
Sırada bekleyen Oğuz Üstünal, 2 yıllık bilgisayar teknolojileri mezunu olduğunu ve işsiz olduğunu söyledi. Üstünal, "Saat 22.00'den beri buradayız. Soğukta bekliyoruz. Önümde yüzlerce insan var. İnternette de başvuru varmış ama arkadaşlarla birlikte geldik. Alışkanlık da var herhalde. İşsizlik zor olduğu için kalkıp geldik buraya" dedi.
 
YÜKSELTİLEN SEKTÖR YAVAŞ YAVAŞ BATIYOR
 
Saray ekonomisinin taşıyıcı kolonlarından biri olan inşaat sektöründe yaşanan işiszlik çok daha çarpıcı. Çalışma koşullarının kötü olmasına rağmen inşaat işçileri arasında işsizlik günden güne artıyor. Yol-İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar, inşaat işkolunda Temmuz 2018'de 1 milyon 805 bin 928 işçi sayısının, geçen ay açıklanan istatistiklere göre 1 milyon 259 bin 940 kişiye düştüğünü açıkladı.
 
6 ayda 550 bin işçinin işten çıkarıldığını belirten Ağar, "işlerin hiç de iyiye gitmediğini" düşündüğünü belirtiyor. 
 
Ekonomik kriz ile birlikte artan işsizlik, yoksulluk önümüzdeki dönem daha fazla gündem olacak kuşkusuz.
 
Şimdiye kadar "açım" diyerek kendini yakma veya intihar etme biçiminde yaşanan tekil tepkiler Marks'ın dediği gibi "zincirlerinden başka kaybedecek birşeyleri olmayanların" öfke patlamasına gebe.
 
Şimdiye kadar milyonlarca genci iş, kadro ve makarna ile oyalayan AKP'nin milyonlarca işsize vaat edecek birşeyi yok. Türkiye'de artık gençliğin bu düzende sadece kaybedeceği değil kazanacağı bir şey de yok.
 
Geleceksizlik bir virüs gibi AKP tarafından yaygınlaştırılıyor. Elbette emekçiler, bu virüsün bir antikorunu bulacaktır.