26 Nisan 2024 Cuma

İşsiz kalan öğrenciler Dev Turizm-İş'te örgütleniyor

İktidarın politikaları nedeniyle yeniden artan korona salgını nedeniyle hizmet sektöründeki işyerleri kapandığı için çok sayıda öğrenci işsiz kaldı. Hem okuyup hem çalışmak zorunda olan öğrenciler DİSK/ Dev Turizm-İş'te Öğrenci Komisyonu'nun kurdu. Öğrenciler, öğrenim ve geçim bursu istiyor.

İktidarın politikaları nedeniyle yeniden artan korona salgını nedeniyle diğer bir çok sektörde olduğu gibi hizmet sektöründe çalışan binlerce öğrenci işçi de işsiz kaldı. Hem okuyup hem çalışmak zorunda kalan öğrenciler, kafe, restoran gibi işletmeler korona tedbirleri nedeniyle kapandığı için işsiz kaldı. Öğrenciler bu nedenle, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası altında buluşarak, Öğrenci Komisyonu kurdu. 

Dev Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi Öğrenci Komisyonu'nu, kuruluşunu şube binasında yaptığı basın toplantısıyla ilan etti. 

Toplantıda açıklama yapan Öğrenci Komisyonu Temsilcisi Doğan Nur, bir yandan üniversite ve liselerde okurken bir yandan da geçimlerini sağlamak çalışmak zorunda kalan öğrenci işçiler olduklarını söyledi.

'ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ...'
"Çalışmak zorundayız; çünkü bizlere reva görülen burs ve krediler, temel yaşam giderlerimiz için gereken aylık harcamaların yarısını dahi karşılamıyor" diyen Nur, gündelik hayatın her anını, taşıması zor bir yükle sürdürmek zorunda bırakıldıklarını belirtti. Nur, ailelerinden aldıkları destekle yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını, ancak birçok ailenin ekonomik durumunun da pandemi nedeniyle kötüleştiğini kaydetti. Nur, devletin işsizlik ödeneği olarak verdiği günlük 39 liralık bütçenin ev ekonomisini canlandırmaya yetmediğini için ailelerinden de destek alamadıklarını söyledi. 

Kimi öğrencinin haftanın belirli günlerinde kimisinin ise sürekli çalışmak zorunda olduğunu ifade eden Nur, eğitim hayatlarını çalışarak geçirmek zorunda oldukları için bilim, sanat, edebiyat gibi alanların öğrencilerin ellerinden alındığını söyledi.

'KAYIT DIŞI VE GÜVENCESİZ ÇALIŞIYORUZ'
Niteliksiz işgücü olarak görülmeleri ve mobbingin başlıca sorunları arasında yer aldığını kaydeden Nur, çalışan öğrencilerin yaşadığı sorunlara ilişkin şunları söyledi:

"Eğitim hayatımız devam ederken en rahat iş bulabildiğimiz sektörlerin başında da turizm sektörü geliyor. Çünkü sektörün kalifiye elaman ihtiyacı görece daha az olurken, patronlar açısından da öğrenci olup çalışan işçiler cezbedici hale geliyor. Birçoğumuz küçük ve orta ölçekli işletmelerde kayıt dışı ve güvencesiz şekilde çalıştırılıyoruz.

Sigortalarımız yapılmıyor, ücretlerimiz günlük yevmiye olarak veriliyor ve dolayısıyla Sigorta Kanunu ve İş Kanunu'ndan doğan hiçbir haktan yararlanamıyoruz. Ayrıca şu an içinde bulunduğumuz durum gibi ne zaman çalışıp ne zaman çalışmayacağımız belli olmuyor, çalıştığımız iş yerinin ihtiyacı olduğu müddetçe çalışabiliyoruz, ihtiyacı olmadığı vakit işsiz kalabiliyoruz."

"Garson, komi, bar çalışanı, kurye vb. olarak çalıştığımız iş yerleri, mart ayından itibaren ülkede Covid-19 pandemisinin yaşanmasından dolayı ilk kapatılan yerler arasındaydı. Kapanma politikalarının tekrar devreye sokulduğu bugünlerde de geçimimizi sağlamak için çalıştığımız iş yerleri kapatıldı ve bu düzenlemenin kayıt dışı çalıştırılan biz öğrenci işçiler açısından doğuracağı sonuçlar kimse tarafından düşünülmedi, gözetilmedi" diye konuşan Nur, alınan yetersiz önlemlerin öğrencilerin çalışma koşullarını ortadan kaldırdığını ifade etti.

Nur, "Çalıştığımız iş yerleri tek tek kepenk indirirken, patronlar da halimizi düşünmüyor. Bizler de bu koşullar içerisinde DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası'yla yaptığımız görüşmeler sonucunda haklı taleplerimizin mücadelesini sendika çatısı altında yürütmeye karar verdik" diye belirtti.

'ÖĞRENİM VE GEÇİM BURSU İSTİYORUZ'
DİSK şemsiyesi altında mücadele edeceklerini vurgulayan Nur, işsiz öğrencilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

- Karşılıksız öğrenim ve geçim bursu istiyoruz. Eğitim hakkımızı çalışmak zorunda kalmadan yerine getirmenin devletin sorumluluğunda olduğuna inanıyoruz. Eğitimimiz devam ederken çalışmak zorunda bırakılmamız başlı başına bir sorunken, pandeminin seyri itibariyle işsiz kalmamız ve hiçbir gelire ulaşamayacak duruma getirilmemiz, burs ihtiyacımızı daha da derinleştiriyor.

- Eğitimin online olarak sürdürüldüğü bu dönemde ücretsiz bilgisayar ve internet erişimi istiyoruz. Çünkü online öğretim için ihtiyaç olan ve döviz kurlarının her gün artmasıyla orantılı şekilde artan binlerce liralık teknolojik aletlere sahip değiliz. Ayrıca her ay kabarmış faturalara ek olarak internet faturasını nasıl ödeyebiliriz!

- Öğrenci evlerinde kalanlarımız için kira ve fatura desteği istiyoruz. Çünkü vergilerle 1'i 5'e katlayan faturaları ve kiraları çalışamadığımız için ödeyemiyoruz."