23 Nisan 2024 Salı

İsrail'in katliamlarına tepkiler devam ediyor

Nakba'nın yıl dönümünde İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamlarına tepki gösteren demokratik kitle örgütleri Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.
Nakba'nın (Büyük Felaket) yıl dönümü nedeniyle Gazze'de başlayan protesto gösterilerinde onlarca Filistinli'nin Siyonist İsrail devleti tarafından katledilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklama ile İsrail'in yıllardır Filistinlilere karşı savaş suçu işlediğini ve uluslararası mahkemelerin sessiz kaldığını belirtti. Dünya halklarını Filistin halkıyla dayanışmaya çağıran İHD, İsrail ve işbirlikçi devletlere seslendiği açıklamasına şöyle devam etti: "Filistin halkına yapılan zulme karşı takındığınız ikiyüzlü tutumdan vazgeçin, vebaline ortak olduğunuz bu saldırıları durdurun, Filistin halkının kendi topraklarında barış ve huzur içinde yaşamasını sağlayacak kararları alın ve uygulanmasını sağlayın."
 
İsrail ve ABD ile yapılan açık ve gizli silah ve ticaret anlaşmalarının iptal edilmesini isteyen İHD, "Savaş suçu işleyen İsrail'in ve devlet yetkililerinin uluslararası mahkemelerde yargılanmalarını sağlayın" dedi.
 
DÜNDEN BUGÜNDE FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ
 
Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) ise Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının İsrail siyonizmi tarafından zorla bastırıldığını ifade etti. Filistin direnişlerini selamlayan ADHK, 1968 hareketinin devrimci direniş merkezi olan Filistin topraklarının dünya devrimci ve sosyalist örgütlerin merkezi olduğu değerlendirmesi yer aldı. Açıklamada, "Bugün de yine aynı kararlıkla, aynı devrimci çabayla, aynı azimle İsrail devletinin saldırılarına karşı Filistin halkının yanındayız" denildi.
 
Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ise İsrail devletinin yanında duran AKP'nin yaptığı açıklamaların ikiyüzlülük olduğunu belirtti. SMF, "İsrail ile ekonomik, siyasi ve uluslararası anlaşmalar iptal edilmeden platformlarda bağırıp çağırmak, türbinlere oynamaya dönüktür. ABD önderliğindeki İsrail siyonizminin Filistin halkına yönelik işgal, saldırı ve katliamlarına karşı tüm halkımızı Filistin halkıyla dayanışmaya ve İntifada ruhunu kuşanarak ABD emperyalizmi ve İsrail siyonizmini protesto etmeye çağırıyoruz. Türkiye-Kuzey Kürdistanlı devrimci ve sosyalistler olarak, Filistin halkının mücadelesinin yanındayız" dedi.