1 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail'de kadına şiddet: Terörle öldürülen iki kişi olsaydı yer sarsılırdı

Kudüs'te iki kadının kocaları tarafından katledilmesinin ardından bir araya gelen binlerce kişi, kadına yönelik şiddeti protesto etti. Meclisteki görüşmelerde ise "Bu hafta terörle öldürülen iki kişi olsaydı, yer sarsılırdı" eleştirisi yapıldı.

Kudüs'te geçtiğimiz pazartesi günü iki kadın, kocaları tarafından katledildi. 35 yaşındaki Najah Mansoor, yaşadığı apartman dairesinde bulunan ölü bulundu. Kısa süre sonra kocası bıçakla sokakta koşarken yakalandı. Bu olaydan birkaç saat sonra polis, kocası tarafından çekiçle öldürülen 67 yaşındaki Irina Graribnov'un cesedini evinde buldu. 

İki kadının katledilmesi üzerine Kudüs, Tel Aviv, Beersheba, Hayfa, Nasıra, Beyt Şemeş ve Ra’anana dahil olmak üzere pek çok kentte, kadın cinayetlerine karşı protesto eylemleri düzenlendi. 

İsrail parlamentosu Knesset'in önünde toplanan yaklaşık yüz kişi, öldürülen kadınların isimlerini taşıdı. 

Knesset'te 'mali taciz suç sayma önerisi' tartışmaları yapılmasından bir gün sonra gerçekleştirilen eylemlerde, "Mazeret yerine eylem ve tweet yerine bütçe talep ediyoruz" tepkisinde bulundu.

'TERÖRLE ÖLDÜRÜLEN İKİ KİŞİ OLSAYDI YER SARSILIRDI'
Knesset Anayasa, Hukuk ve Adalet Komitesi, Keren Barak tarafından önerilen ve mahkemelerin mali tacizi önleyen kararlar çıkarmasına ve mağdurların tazminat davası açmasına olanak tanıyan tasarıyı görüştü.

Görüşmelerde konuşan Knesset Devlet Kontrol Komitesi Başkanı Ofer Shelah, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda neden bütçe ayrılmadığının incelenmesi çağrısı yaparken, "Bu hafta terörle öldürülen iki kişi olsaydı, yer sarsılırdı. Bu, bu zamanın en acil sorunlarından biri olmalı" diye konuştu.