3 Mayıs 2024 Cuma

İspanya'da kadın grevine 5 milyon kişi katıldı

İspanya'da kadın grevi yine etkili oldu. Ülke genelinde yaklaşık 300 kadın örgütü ve sendikaların iki saatlık iş bırakma eylemine 200 kentte toplam 5 milyon kadın katıldı.
İspanya'nın en büyük iki sendikası olan UGT ve CCOO'nın açıklamalarına göre iki saatlık greve rekor katılım ile tarih yazıldı. Bask bölgesinde ise grev tüm gün sürdü.
 
Bask bölgesinde kadın örgütlerin çağrısıyla tüm gün iş bırakma grevi gerçekleşti. Bask bölgesinin büyük kentlerinden biri olan San Sebastian'da kadın grevini örgütleyen Nekane Benavente, "Geçen yıl büyük bir adım attık. Bugün ise tarih yazıyoruz. İspanya'da iki yıl üstüstüne 8 Mart'da erkek şiddetine, eşitlik ve ayrımcılığa karşı kadın grevine gidiyoruz" dedi. Kadın grevin özellikle bask bölgesinde büyük yankı bulduğunu ifade eden Benavente, "Son 20 yılda niteliksel bir gelişim sağlandı. Basklı sendikalar kadın grevimiz erkek egemen kapitalizme karşıdır" dedi.
 
Katalonya bölgesinde kadın grevine yüksek katılım sağlandı. Katalonya'da sendikalar yanısıra Belediye Başkanı Ada Colau ile Katalonya Eyalet Hükümet sözcüsü Elsa Artardı, 24 saatlık grev için çağrı yapmıştı. Kadın hareketin sözcülerinden Roser Pineda ise "Eşitlik olmadan özgürlük olmaz" sloganıyla yüzbinlerce kadın harekete geçtiklerini ifade ederken, polisin sert müdahelesini sonucu çok sayıda kadının yaralandığını açıkladı.
 
Başkent Madrid'de akşam yürüyüşüne 350 bini aşkın kadın katıldı. Barselona'da ve Zaragosa kentlerinde 200 bin kadın katıldığını açıklandı. Bask bölgesinde Bilbao ve San Sebastian kentlerinde yüz bini aşkın kadın kadın grevine katıldı.