21 Mayıs 2024 Salı

İspanya'da 20 bin metal işçisi süresiz grevde

İspanya'nın Cadiz kentinde binlerce metal işçisi, metalürji patronları ile TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine süresiz greve çıktı.

İspanya'nın güney kentlerinden Cadiz'de metalürji patronları ile sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin ücret zammı konusunda anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine binlerce metal işçisi salı günü süresiz greve çıktı. Sendikalar Dragados, Airbus veya Navantia gibi büyük sanayi şirketlerinin de aralarında olduğu işyerlerinde 20 bin metal işçisini greve çağırdı.

GREVİ BARİKATLARLA SAVUNUYORLAR
Grev gözcüsü işçiler, Cadiz Körfezi'ndeki trafiği kesmek ve işyerlerine girişleri engellemek üzere barikatlar kurdu. İspanya'daki sol koalisyon hükümeti ise işçilere karşı birçok kentten polisleri Cadiz'e yönlendirdi. Barikatlara saldırmak isteyen polise karşı da direniyor. 

Publico gazetesinin haberine göre FICA-UGT sendikasının Cadiz'deki Sekreteri Antonio Montoro, pazartesi gecesinden itibaren işçilerin fabrikalarda "yüzde yüz" iş bıraktığını söyledi. 

Grevin ikinci gününde de işçiler barikatları korumaya devam ederken yer yer ateşler yakıldı.

PATRONLAR ÜCRET ARTIŞINI REDDEDİYOR
Sendikalar tarafından bu yıl yüzde 2, 2022 için yüzde 2,5 ve 2023 için yüzde 3 zam talep ediliyor. Patronlar ise 2021 ve 2022 yılları enflasyon farkına istinaden fazladan ödeme yapmayı reddediyor ve işçilere fazla mesai saatlerini arttırmayı dayatıyor.