16 Mayıs 2024 Perşembe

İslam ve Sol Çalıştayı sona erdi

1. İslam ve Sol Çalıştayı İnşa Kültürevi'nde ikinci günün son oturumuyla çalıştay sona erdi.
1. İslam ve Sol Çalıştayı İnşa Kültürevi'nde ikinci günün son oturumuyla çalıştay sona erdi.
 
İkinci günün ikinci oturumda İYİ Parti Kurucusu Yazar Ayşe Sucu, siyasetçi Bülent Parmaksız, AKP kurucularından Fatma Bostan Ünsal, Dev-Genç kurucularından Sarp Kuray ve KHK direnişçisi Veli Saçılık söz aldı.
 
İlk sözü alan AKP kurucularından Fatma Bostan Ünsal, herkesin ortaklaşabileceği bir söz bulmak gerektiğini vurguladı, "Ortak bir dil bulmak gerekiyor. İslam ile sol arasında çok büyük ortaklık alanları var. Aradaki uçurumu kapatmak için mücadele etmek gerekiyor" dedi.
 
İSLAM DEVLET İLE BAĞINI KOPARMALI
 
Siyasetçi Bülent Parmaksız, son yıllarda kazanılan tüm haklarda solcuların emeği olduğuna dikkat çekti, ama solcuların toplumda bir mayalanma yapamadıklarını kaydetti. Solcularla toplum aramızda bir yabancılaşma olduğunu belirten Parmaksız, "Ortaçağ'da ise İslam aydınlanma anlamındaydı. Biz bu toprakların çocuğuyuz, ezilenlerin sesini duyurmalıyız. Salt sınıfsal siyasetle çözüm olunamaz. İnsanlar farklı kimlikler üzerinde taşıyor, bu kimlikler üzerinden de siyaset üretmeliyiz. Devrimci harekette kaba bir inkarcılık var. İslam'ın da özeleştiri vermesi gereken katliamlar var bu topraklarda. Devlet bağını koparmalı İslam'ın. İslam'ın da bu noktaya gelmesinde solun da etkisi var. Bunları çözmeli" diye konuştu.
 
Dev-Genç kurucularından Sarp Kuray ise İslam ve sol yakınlaşması için ne yapmak gerektiğini iyi konuşmak gerektiğini ifade etti. İslam'ın kuruluşunda muazzam bir devrimci unsur olduğunu vurgulayan Kuray, "İslam'ın kuruşuluşunda yoksulun hakkından kadının hakkına kadar birçok hak ihlali vardı, İslam bunları yok etti. '68 kuşağının mağlubiletimizin en önemli nedeni dini ıskalamamızdır. Devrimci damar Muhammed'in temsil ettiği damardır. Ama Muhammed'in bıraktığı ahlak ilk dönemden itibaren delinmeye başlıyor" diye belirtti.
 
BU ZALİMLERİ İNDİRMEK LAZIM
 
Türklerin Müslümanlık ile tanışmasının çarpık olduğuna dikkat çeken Kuray, "Kardeşlik çok eski dönemlere dayanıyor ve bu topraklarda Kürt, Türk, Alevi derebeyliğe karşı isyan ediyor. Türkiye'deki aydınlanma damarlarına sahip çıkılmalı. Ortak noktalara sahip çıkılmalı, oradan bir şey yükselmeli. İslam aydınlanmasını, Anadolu aydınlanmasını iyi bilmeli. Buradan bu zalimleri indirmek lazım" dedi.
 
KHK direnişçisi sosyolog Veli Saçılık, antikapitalist temelde herkesle buluştuğunu belirtti, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sol cenahta antikapitalist olmayanlar bile var. Din ile ilgili algılama eksiğimiz var solcular olarak, dinin sosyolojisi üzerine tartışmak gerekir. 'Allah var mıdır yok mudur' tartışmasından çıkmalıyız. Kültür insanı şekillendiren bir şey, kültürel olarak İslam'ın etkilerini hepimiz taşıyoruz. Zalimin karşısında buluşabiliyorsak sorun olmamalı. İslamcı kesim de diğer inançları duymalı."
 
Çalıştay, ikinci oturumdaki soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.