3 Mayıs 2024 Cuma

'Islak mendil koronavirüsten korumaz, aksine virüsün yayılmasını sağlar'

Bir petrol türevi olan ve dezenfektandan çok kimyasalları barındıran ıslak mendillerin koronavirüs günlerinde satış ve tüketiminin arttığına dikkat çeken 350 Ankara'dan Önder Algedik, sağlık emekçilerinin uyarılarını dikkate alarak hijyen için su ve sabun kullanılması çağrısında bulunuyor.

Koronavirüs salgını yayıldıkça insanlar korunmak maksadıyla kimyasallara yöneliyor. Özellikle yıllardır temizlediği düşünülen ıslak mendil satış ve kullanımları bu sürede arttı. Ancak, petrol türevi olan ıslak mendillerin bir çoğunda sanıldığının aksine dezenfektandan çok kimyasallar yer alıyor.

Islak mendiller çok fazla derecede fabrika kimyasalları içeriyor. Bu kimyasallar kullanılan bölgeye temas ederek cildin gözeneklerinden alt tabaka yani dermis katmamına nüfuz ediyor. Biriken bu kiyasallar ciddi cilt hastalıklarına neden olmakla birlikte elde kullanılan ıslak mendil sonrası tuttuğumuz yiyecekler aracılığıya da vücudumuza girerek sağlık sorunlarının oluşmasına neden oluyor.

Kapitalizm, doğası gereği her krizi fırsata çeviriyor. Koronavirüs salgınına karşı ıslak mendil satışlarında da ciddi oranda artışlar görünüyor. Kullan-at mantığıyla tüketilen ıslak mendillerin çevreye ve ekolojiye zararları bir yana insan sağlığını da olumsuz etkiliyor.

'FIRSATÇILAR HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR'
"Hekimler temel hijyen olarak su ve sabunla temizlik yapılması gerektiği konusunda uyarıyor" vurgusu yapan 350 Ankara'dan Önder Algedik, ETHA'ya yaptığı değerlendirmede kar amacıyla hareket eden fırsatçıların halk sağlığını tehkileye attığını dile getiriyor.

Sağlık emekçilerinin ellerin yıkanma imkanı olmadığı durumlarda kolonya kullanmak gibi yönlendirmelerde bulunduğunu hatırlatıyor Algedik ve ekliyor: "Ancak onun dışında fırsatçılar halkı obsesyona dönük yönlendiriyor. Bilimsel ve doğru olanı yapmak yerine insanlar ıslak mendil, plastik tabak, bardak, çatal vs. kullanmaya başladı."

'KAĞIT MENDİLE KOLONYA DÖKMEK ISLAK MENDİLDEN DAHA DEZENFEKTANDIR'
Algedik, "Virüsün bu kadar hızlı yayılmasının nedeni kapitalizin aşırı tüketimi. Bir mikrop her köşeye ulaşabilir. Tek kullanımlık plastiklerle yeni üretim alanı açmamız ve kirlilik yaratmamız doğru değil. Islak mendiller bir petrol türevidir ve çoğunlukla kimyasallardır ve dezenfektan yoktur. Normal bir kağıt mendile kolonya sürüp elinizi temizleseniz daha çok hijyenik olur. Öte yandan tek kullanılık karton bardakların için plastik kaplıdır ve koronvirüs plastikte 72 saat kalır. Mikrobun yayılmasını sağlar. Plastiklerin tamamı, ıslak mendil, karton ve plastik bardak ve bunların türevi hem iklime düşmandır hem de koronavirüsle mücadeleye düşmandır" diyor.

Halk arasında "doğru" bilinen yanlışlara karşı tüm kamuoyuna sağlık emekçilerinin çağrısına uymaya ve başta ıslak mendil olmak üzere plastik tüketimini sonlandırma uyarısı yapıyor.