23 Nisan 2024 Salı

'İşkenceyi yapanlar cezalandırılana dek olayın takipçisiyiz'

Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, Sevil Rojbin Çetin'e polislerin işkence yapmasını kınayarak ilgililer cezalandırılana dek sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Diyarbakır Kadın Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, polislerin Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Sevil Rojbin Çetin'e yaptığı işkenceye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Çetin'e yönelik işkenceye dikkat çekilerek, tehdit edildiği ve cinsiyetçi küfürlere maruz bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, Çetin'in 26 Haziran'da İşkence Görenlerle Dayanışma Günü'nde işkenceye maruz bırakıldığına işaret edildi.

Özellikle son zamanlarda bölgede kadın aktivistlere yönelik ciddi bir baskı ve özel bir politikanın söz konusu olduğu kaydedilen açıklamada, "Bu baskılar aynı zamanda kadın ve kadın hakları mücadelesine yöneliktir. Bizler, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık çalışmaları ve çalıştaylar yaptık. Bugün de kadına yönelik şiddetin sadece ev içinde değil daha yapısal ve tüm sistem içerisinde beslenerek üretildiğini yeniden ifade ediyoruz. Sevil Rojbin Çetin'e yönelik yapılan işkenceyi kınıyoruz! Yaşatılan bu korkunç işkenceye rağmen Sevil Rojbin Çetin'in halen gözaltında tutuluyor olmasıyla işkence devam ettirilmektedir. Derin ruhsal travmalar yaratabilecek böylesine insanlık dışı bir işkenceden sonra kanser hastası olan Sevil Rojbin'in bir an önce hem fiziksel hem de psikolojik destek alabileceği koşullara kavuşması gerekmektedir. Sevil Rojbin Çetin derhal serbest bırakılmalıdır" denildi.

'OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'
İşkenceyi teşhir eden Rojbin'in avukatının ifadeye çağrılmasına değinilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Görevini yapan avukatın değil, mesleğini kötüye kullanan işkenceyi yapan kişi veya kişiler hakkında Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı bu konu hakkında derhal açıklama yapmalı ve ilgililer hakkında soruşturma başlatmalıdır. Sorumlu kişiler kolluk görevlileri acilen tespit edilmeli, görevden alınmalı ve haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmalıdır. Kolluk güçlerinin bu kadar pervasızca ve çekinmeden işkence yöntemine başvurmaları, cezasızlık politikasının sonucudur. Söz konusu işkence hiç bir koşulda kabul edilemezdir. İşkencenin boyutu Sevil Rojbin Çetin'in yaşamına kast eder niteliktedir. Bizler kadın hakları savunucuları olarak, ilgililer cezalandırılıncaya dek bu olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz."