19 Mayıs 2024 Pazar

İşkenceci ve tacizci Hanifi Zengin talebiyle açılan dava ertelendi

İşkenceci ve tacizci Hanifi Zengin'e "tacizci" dedikleri için "hakaret" iddiasıyla yargılanan kadınlar ilk kez hakim karşısına çıktı. KGB, Hanifi Zengin'in birçok eyleme sırf taciz ve işkencede bulunmak için özel olarak geldiğini hatırlattı, sokakta olmaya, Hanifi Zengin'i sanık sandalyesine oturtana kadar mücadele edeceklerini kaydetti. Dava ise Hanifi Zengin'in zorla getirilmesi için ekim ayına ertelendi. 

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün (KBG) Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile dayanışmak için 2022 yılında gerçekleştirdiği eyleme yönelik polis saldırısında kendilerine işkence eden ve tacizde bulunan Hanifi Zengin'e tepki gösterdiği için üç kadın hakkında dava açıldı. Taciz ve işkenceleriyle gündemden düşmeyen, defalarca teşhir edilen, hakkında yapılan soruşturmaların takipsizlikle sonuçlandığı Zengin'in talebi üzerine üç kadın hakkında "hakaret" davası açıldı. 

İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşma öncesi kadınlar açıklama yaptı. 

'YARGILANMASI GEREKEN CİNSEL SALDIRI FAİLLERİDİR'
Bu davanın toplumsal bir dava olduğu kaydedilen açıklamada, nedeni şöyle aktarıldı: "Çünkü sokağa çıktığımız her an, her eylemde, lubunyaların sokağa çıktığı her an, güvenlik şubenin takip ettiği birçok toplumsal olayda kişisel husumetle alanda bulunan; kadınlara ve LGBTİ+'lara suç teşkil eden Hanifi Zengin'in yargılandığı davayı takip etmek istiyoruz. Çünkü sokaklarda olduğumuz, işkenceye maruz kaldığımız, bunu suç duyurusuyla bir biçimde soruşturma açılması için bildirdiğimiz hiçbir yargı sürecinde en ufak bir hareketlilik olmazken, bu yargılamalar defalarca sürüncemede bırakılırken; işkence, hakaret sistematik uygulanırken Hanifi Zengin'in şikayetiyle burada kadınlar yargılanıyor. Suçlama hakaret! Kendisine tacizde bulunan birine 'tacizci' demenin suç teşkil etmediğini biliyoruz. Kadınlar olarak bu yargılamanın söz konusunun da kendisinin de politik olduğunu, sistematik işkenceye karşı sokaklarda olmaya devam edeceğimizi deklare ediyoruz. Yargılanması gerekenler işkenceci, kadın katilleri, istismarcılar, cinsel saldırı failleridir. Sokaklarda anayasal hakkını kullanan kadınlar değil! Sokaklarda olmaya devam edeceğiz."

SAKİ: HANİFİ ZENGİN SANIK SANDALYESİNE OTURANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Özgül Saki de, tacizci ve işkenceci Hanifi Zengin'in birçok eyleme kişisel husumetle geldiğini, gözaltına alınanları "bekleyin geliyorum" diyerek özel olarak taciz etmek ve işkence uygulamak için beklettiğini hatırlattı. Saki, "Defalarca suç duyurusunda bulunmamıza, soru önergesi vermemize rağmen kovuşturma aşamasından bihaberiz. Bir yargılama konusu olmadığını biliyoruz. Ama ne hikmetse bu devlet Hanifi Zengin'in tek bir dilekçesiyle feminist arkadaşlarımızı yargılamaya hemen yol arıyor. Biz artık erkek devlet şiddetinin işbirliğinden yıldık, mücadelemize devam edeceğiz. Hanifi Zengin'i o sanık sandalyesine oturtana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

"Erkek adalet değil gerçek adalet", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganıyla açıklama sona ererken kadınlar duruşma için adliyeye geçti. 

22 EKİM'E ERTELENDİ
İlk duruşma, işkenceci ve tacizci Hanifi Zengin'in zorla getirilmesi, Zengin hakkında cinsel suçlardan başka bir dosya olup olmamasına UYAP'tan bakılması, Zengin hakkında idari tahkikat yürütülüp yürütülmediğinin öğrenilmesi, yargılanan kadınların avukatlarının delillerini sunmasına süre verilmesi için 22 Ekim'e ertelendi.