17 Mayıs 2024 Cuma

'İşgale Karşı Kürdistan'ı Savun Kadın İnisiyatifi' kuruldu

Türkiye'nin KDP işbirliğiyle Federe Kürdistan Bölgesi'ne dönük işgal saldırısına karşı bir araya gelen 72 kadın, 'İşgale Karşı Kürdistan'ı Savun' inisiyatifinin kuruluşunu ilan etti. Kadınlar, Kürt özgürlük hareketinde kadınların öncü rolüne dikkat çekerek, tüm kadınları işgale karşı örgütlenmeye çağırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamislo kentinde Kongra Star öncülüğünde gerçekleştirilen Rojava Kürt Kadınları Danışma Toplantısı sonrası, "İşgale Karşı Kürdistan'ı Savun Kadın İnisiyatifi" kuruluşunu deklare etti. Federe Kürdistan Bölgesi, Rojava ve Avrupa'nın pek çok kentinden 72 kadının yer aldığı inisiyatif, yayımladığı açıklamayla işgal saldırılarına karşı kadınların öncülüğünde bir yol haritası çizeceğini duyurdu.

Açıklamada, 21'inci yüzyılda dünyada yaşanan çoklu krizin etkisini en çok Ortadoğu'da gösterdiği kaydedildi. "İnsanlığın ve medeniyetin beşiği bugün bölgesel ve uluslararası güçlerin iktidar savaşına sahne olmuş durumda" denilen açıklamada, Kürdistan'ın bu savaşın merkezinde olduğu ifade edildi.

Kürt halkı ve özellikle Kürt kadınlarının dünyanın ve Ortadoğu'nun demokratik güçleri nezdindeki önemine dikkat çekilen açıklamada, Rojava Devrimi'yle taçlandırılan yeni yaşamı kurma mücadelesinin Türk devleti tarafından engellenmeye çalışıldığı dile getirildi. Açıklamada, Türk devletinin sadece kendi sınırları içerisinde değil, Rojava ve Güney Kürdistan'da da Kürt halkına dönük soykırım savaşına devam ettiği ifade edildi.

Bu savaşta kadınların özellikle hedef alındığı belirtilen açıklamada, kadınların özgür yaşamı inşa etmek için faşizme karşı mücadeleye öncülük ettiğinin altını çizdi. Açıklama, şöyle devam etti: "Türk devleti kadınların öncülük etmesini ortadan kaldırmak için özel bir savaş yürütüyor. Bunun sonucunda bugün yüzlerce siyasetçi, yurtsever ve direnişçi Kürt kadını, Türk devletinin zindanlarında tecrit ve işkence altında tutuluyor. Çok sayıda Êzidî kadın hala esir tutuluyor. Aynı zamanda işgal altındaki Rojava bölgelerinde, Kürt kadınları Türk devleti ve çetelerinin esareti altında. Paris Katliamı'ndan Kobanê'ye kadar öncü kadınlar hedef alınarak katlediliyor."

Kadınlar olarak her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyaç duyulduğu vurgulanan açıklamada, Kürdistan'ı işgale karşı savunmak için kadınların ortak hareket etmesine ihtiyaç duyulduğu söylendi.

İnisiyatif olarak Türk devletinin işgaline son vermek ve işgal saldırılarına karşı kadınları örgütlemek için çalışacakları belirtilen açıklamada, bütün kadınlara Kürdistan'ı korumak için inisiyatife katılma çağrısı yapıldı.