2 Mayıs 2024 Perşembe

İşgalcilerin Halep'te kimyasal silah kullandığı saldırı unutulmadı

İşgalci faşist Türk devleti ve çetelerinin 8 yıl önce Halep'in mahallelerine kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırının sorumluları hala cezalandırılmadı. Yaşananların belgelendiğini aktaran katliam tanıkları, o günleri anlattı.

İşgalci Türk devleti ve desteklediği politik islamcı çetelerin, 8 yıl önce Halep'in Şêx Meqsûd mahallesinde kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği katliam unutulmadı. Çete saldırısının tanıkları o günleri anlattı.

Türk devletinin desteklediği çeteler, 2016 yılında ilk olarak 8 Mart'ta, daha sonra da 7-8 Nisan günlerinde bölgeyi kimyasal silahlarla hedef almıştı.

Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporlara göre; 2015 yılında çete saldırılarında 40'ı çocuk, 47'si kadın olmak üzere toplam 150 sivil katledildi. 970 sivil ise yaralandı. 2 bin 600 ev ve işyeri yıkıldı. 2016 yılında ise 200 sivil katledildi, 600 sivil ise yaralandı.

Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Mahalleleri Genel Meclisi Eşbaşkanı Welat Mamo, katliam döneminde Halep'te Heyva Sor a Kurd yöneticisi olan görev yapıyordu. Doktor Welat Mamo yaşananları ANHA'ya anlattı.

Kimyasal gazdan etkilenenlerde yüksek ateş, titreme, göz kızarıklığı ve boğulma gibi belirtiler tespit ettiklerini hatırlatan Mamo, "Saldırıdan etkilenenler nefes almakta zorluk yaşadılar. Bu da onların klor veya farklı maddeler gibi yasaklanmış gazlar sonucu zehirlendiklerini doğrulamayı mümkün kıldı. Hastalarımızın hepsinde benzer semptomlar vardı" dedi.

O dönemde bölgeye saldırılar düzenleyen Ceyş El İslam isimli çete grubu, saldırı sonrasında açıklama yaparak, Şêxmeqsûd halkına karşı kimyasal silah kullandığını itiraf etmişti.

ÇETELERİN FÜZELERİNİN ÜZERİNDE TÜRKÇE YAZILAR
Daha sonra da Cebhet El Türkmen isimli bir başka çete grubu da, Şêx Meqsûd Mahallesi'ne yönelik kimyasal silahlarla düzenledikleri saldırının videolarını yayınlamıştı. Görüntülerde füzelerin üzerinde Türkçe küfür ve hakaretler içeren yazılar yazıldığı görünüyordu.

'SALDIRILARI GERÇEKLEŞTİRENLER CEZALANDIRILMALI'
Çetelerin kimyasal silah kullanımı, Mayıs 2016'da Uluslararası Af Örgütü tarafından belgelenmiş, dosyada alınan ifadeler ve uydu görüntüleri de yer almıştı.

Çetelerin gerçekleştirdiği saldırıların insanlığa karşı suç olarak tanımlanması gerektiğini belirten Mamo, "Halep şehrinin Şêxmeqsûd mahallesini çevreleyen silahlı gruplar defalarca sivillerin evlerini, sokaklarını, pazar yerlerini ve camilerini hedef aldı. Ayrım gözetmeyen saldırılar gerçekleştirdi. Siviller öldürüldü, yaralandı" diye konuştu.

Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Genel Meclisi Eşbaşkanı Mamo, saldırıları gerçekleştirenlerin cezalandırılması gerektiğini vurgulayarak şunları ekledi: "Suçlular, başta Efrîn olmak üzere işgal altındaki bölgelerde işgalci Türk devletinin kontrolünde serbestçe dolaşıyor. İlgili tüm parti ve hukuki kuruluşlardan, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin hesap vermesi için çalışma yapmalarını istiyoruz."