2 Temmuz 2024 Salı

İşgalci Türk devleti Rojava ve Güney Kürdistan'da halka dönük suç işliyor

Faşist Türk devleti Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye ve Başûrê Kürdistan'da halklara dönük saldırılarını sürdürüyor. Kürdistan topraklarında işgalci varlığını sürdürdüğü gibi Kürt halkı başta olmak üzere bölge halklarına dönük savaş suçu işlemeye devam ediyor.

Başûrê Kurdistan'a yönelik işgal saldırısını sürdüren faşist Türk ordusu bölge halklarına dönük saldırılarını yoğunlaştırıyor.

İşgalci Türk ordusu Bakurê Kürdistan'da Hristiyan inancına mensup Asuri köyü olan Mîska'yı hedef aldı, köyün kilisesi hasar gördü.

İşgalci Türk ordusu, Medya Savunma Alanları'nı (MSA) özellikle de Metîna bölgesini son süreçte yoğun bir biçimde bombalıyor. Gerçekleşen bu bombardımanlar sonucunda Metîna bölgesindeki Mîska, Dergelê ve Bazê köylerine ait arazide büyük yangınlar meydana geldi. Yangınların söndürülmesi için bölgeye giden halk, KDP tarafından da engellendi.

İşgalci Türk ordusunun köyü boşaltması için önce halkı tehdit etti sonra da köyü rastgele bombalayarak halkı göçe zorluyor.

Yine yerel kaynaklardan öğrenildiğine göre, dün işgalci Türk ordusuna ait bir SİHA, Amêdiyê ilçesine bağlı Dêrelok'ta bir ahırı bombaladı. Basına yansıyan görüntülerde, ahırın hasar aldığı görülüyor.

BÖLGE HALKI GÖÇE ZORLANARAK KÖYLER İNSANSIZLAŞTIRILIYOR
Türk devletinin işlediği suçlar bununla sınırlı değil. KDP desteğiyle Başûrê Kürdistan'da sayısız askeri üsler kurmasının yanı sıra bölgede asayiş noktaları oluşturdu. İşgalci Türk ordusunun Metîna ve Amêdiyê bölgesinde kontrol noktaları kurmasının ardından halka dönük kimlik kontrolleri yapmaya başladı. İşgalci Türk ordusu, köylere giderek bölgede yaşayan halka baskı uyguluyor, köyleri terk etmesi için tehdit ediyor.

Rojnews haber ajansının yerel kaynaklara dayandırarak verdiği bilgilere göre, işgalci Türk askerleri birkaç gün önce Duhok'un Kanî Masî kasabasına bağlı Dergelê köyüne baskın düzenledi. İşgalciler, köylüleri 24 saat içerisinde köyü boşaltmaları yönünde tehdit ettiler.

ROJAVA'DA SALDIRILAR SÜRÜYOR
Faşist Türk devleti, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına dönük saldırılarını aralıksız sürdürüyor. İşgalci Türk ordusu ve çeteleri Til Temir'e bağlı Til Cûma ve Um El Kêf köylerini bombaladı. Saldırıların sonucuna dair detay öğrenilemedi. İşgalci Türk ordusu işgal altındaki Efrîn'in ilçelerinden olan ve özerk yönetim sınırlarında kalan Şera ilçesine bağlı Şewarqa köyünü top mermileriyle bombaladı.

Minbic Askeri Meclisi Basın irtibat Merkezi (BİM), işgalci Türk ordusunun Minbic'in kuzeybatısındaki, Toxar, Cat, Hoşeriyê, Ewn Dadat, Seyade köylerini ağır silahlarla bombaladığını duyurdu. Minbic Askeri Meclisi BİM'in yaptığı açıklamaya göre, savaşçılar Derec köyünde insansız kamikaze hava aracını düşürdü.

GRE SPÎ'DE ÇETELER ÇOCUK KATLETTİ
Yerel kaynaklara dayanan haberde, Türk devleti ve desteklediği çetelerin işgali altındaki Gire Spî kentinin Silukê ilçesinde çeteler arasında yaşanan çatışmada 13 yaşında ki Haris İbrahim El Elan isimli çocuk katledilirken, babası İbrahim El Elan da yaralandı.

Yaşanan olaya halk büyük tepki gösterdi. Bölge esnafı, yaşanan saldırılar ve çocukların katledilmesi nedeniyle esnafa kepenk kapatma çağrısı yaptı. Kepenk kapatan esnaf, Türk devleti ve çetelerinin işlediği suçları protesto etti.