20 Nisan 2024 Cumartesi

İşçinin iradesini tanımayan Soho House Otel önünde eylem

Sendika yetkisinin Çalışma Bakanlığı tarafından verildiğini ancak patrona da yasada itiraz hakkı tanındığını kaydeden Dev Turizm İş bu danışıklı dövüşü bir kez de işçinin iradesini tanımayan Soho House Otel önünde teşhir etti. Yasaların sokakta yazıldığına dikkat çeken sendika, mücadele edeceklerini kaydetti.

DİSK/Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölgesi Şubesi, Beyoğlu'nda bulunan Soho House Otel'de grev hakkı oylamasında işçi iradesinin tanınmamasını protesto etti. Corpera Soho Otel önünde "Sendikal örgütlülüğün önündeki engeller kaldırılsın. Grev hakkı gasp edilemez" yazılı pankartın açıldığı eylemde sürece ilişkin aktarımlar yapıldı, "Corpera Soho Otel'de 2018 yılında örgütlenip yetki almamıza rağmen patron yetkimize itiraz etti. 4 yıllık mahkeme süreci sonrası Ağustos 2022'de yetkimiz tekrar tescillendi. O günden sonra İş-Kur ve arabulucu görüşmelerine gelmeyen patronlar, işçinin iradesini ve sendikasını tanımadı" denildi.

Bunun üzerine 5 Aralık'ta grev kararının işyerine asıldığı belirtilen açıklamada, ekonomik krizi çıkaranların işçi ve emekçiye "sabredin" derken kendilerinin şatafat içinde yaşadığına dikkat çekildi.

Sendikanın yetkisinin Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmasına rağmen yasanın patrona itiraz "hakkı" verdiği kaydedilen açıklamada, "Aslında bu tamamen ‘danışıklı dövüş'tür. Çalışma Bakanlığı'nın resmi kayıtlarına göre yetkisi tescillenen sendikanın yetkisine itiraz etmek demek sendikalı olma hakkına saldırıyı meşrulaştırmak demektir. Yetki itiraz süreçleri çok uzun sürmektedir. Bu süreci patronlar işyerindeki örgütlülüğü dağıtmak için kullanmaktadır. Yetkisi onaylanan sendikanın yetkisine patronların itirazı tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Yetki barajı saçmalığına son verilmelidir. Bir işyerinde örgütlü olan sendikanın TİS imzalama yetkisi tanınmalıdır.  
Biz örgütlülüklerimize, sendikalarımıza sahip çıkmazsak onlar karlarına kar katmaya devam edecek. Bize ‘sabırlı' olun diyorlar ama onlar karlarını yüzde 600'lere kadar çıkarabiliyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Bugün ülkenin dört bir yanında işçiler geleceklerine sahip çıkmak için direniyor.  Grev yasağını tanımayarak greve çıkan ve hakkını alan Bekaert işçilerini, hala grevde olan Kartonsan işçilerini, ağır çalışma koşullarına, tacize mobbinge karşı direnen ve kazanan Koç Hastanesi işçilerini, haklarını aradıkları için Kod46 ile işten atılan direnişteki LC Waikiki işçilerini, sefalet ücretine karşı direnen Tredyol Go işçilerini, Diyarbakır'da direnen fırın işçilerini ve ülkenin dört bir yanında direnen tüm işçi arkadaşlarımızı selamlıyoruz. Bizler çok iyi biliyoruz ki ancak haklarımıza sahip çıkarak ve direnerek kazanabiliriz. Sendikamız da işçilerle birlikte her türlü yasal-meşru yollarla sendikalaşma iradesine sahip çıkacaktır.  Yasaların sokakta yazıldığını çok iyi biliyoruz ve gerekeni yapacağız."

Eylem sloganlarla sona erdi.