16 Mayıs 2024 Perşembe

İşçilere yine sefalet ücreti dayatıldı

İktidar ve patronların işbirliğiyle işçiler yine ölüme terk edildi. 29 Haziran'da ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yine işçilerin taleplerini görmezden geldi. Patronlar ve hükümetin sayı çoğunluğuyla bugünden itibaren geçerli olarak asgari ücret net 5 bin 500 TL yapıldı.

Patronlara vergi muafiyeti, karlı ihaleler ve başkaca imtiyazlar tanıyan iktidar işçilere bir kez daha açlık sınırının altında ücreti reva gördü.

Patronlar ve iktidar temsilcilerinin çoğunluğundaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu göstermelik toplantılar yaptı. İşçilerin taleplerinin yok sayıldığı toplantıdan asgari ücrete yüzde 30 oranında zam kararı çıktı. Böylece yeni asgari ücret net 5 bin 500 olarak belirlendi.

Yeni yılın başından bu yana temel tüketim maddelerine yüzde 100-300 oranında değişen oranlarda zam yapılırken, işçilere açlık sınırının altında ücret dayatıldı.

Komisyonun iki gün süren toplantılarının ardından yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Toplantıya Asgari Ücret Komisyonu üyesi işçi konfederasyonu Türk-İş, patronların örgütü TİSK ve hükümet yetkilileri de katıldı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam olur. Teşekkür ederiz" dedi. Ardından Erdoğan söz aldı.

Enflasyonun sadece Türkiye'nin tüm dünyanın sorunu olduğunu söyleyerek, işçi ve emekçilerin yoksullaşmasını meşrulaştırmaya çalışan Erdoğan, "Kendi gerçeklerimiz sebebiyle enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir" dedi.

Kamu emekçileri ve emeklilere yüzde 40'ın üstünde zam yaptıklarını söyleyen Erdoğan, asgari ücrete de yüzde 30 zam yaparak 5 bin 500 liraya yükselttiklerini belirtti.

Komisyona açlık sınırı olan 6 bin 391 TL'nin altında bir rakam belirlenmemesini öneren Türk-İş'in patronlar ve iktidarın belirlediği rakama bir kez daha boyun eğdiği görüldü.

AÇLIK SINIRI 6 BİN 391 TL, YOKSULLUK SINIRI 20 BİN 818 TL  
Türk-İş, Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre Haziran'da 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya, açlık sınırı ise 6 bin 391 liraya yükseldi. Haziran'da evli olmayan bir işçinin 'yaşama maliyeti' ise aylık 8 bin 313 TL'ye yükseldi.

KOMİSYON İKİ GÜN ÜST ÜSTE TOPLANDI
Asgari ücretin 6 ayda erimesi nedeniyle toplanmak zorunda kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015 yılından beri ilk kez 6 aylık artış için masayı kurdu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yaptı. Toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda dün yapılan ikinci toplantının ardından açıklamalarda bulunmuş, "Komisyonda, net bir rakam üzerinde değerlendirme yapılmadı. İşveren tarafı da net bir rakam söylemedi. Biz enflasyon ve alım gücünün dikkate alınarak yeniden bir değerlendirme yapılmasını istedik" demişti. Irgat, "Beklentilerin yükseldiği dönemdeyiz. Bir yıl olarak düşündüğümüz asgari ücreti yenilemek durumunda kaldık. Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. Yıllık enflasyonun yüzde 73 olduğunu, 6 aylık enflasyonun yüzde 40 beklendiğini ifade ettik. İnsanca yaşayacak bir ücret gerektiğini ifade ettik. Türk İş araştırmasındaki 6 bin 391 lirayı (açlık sınırı) ifade ettik. İşveren tarafı asgari ücrette desteğinin 5 puandan 10 puana çıkarılmasını istediler. Sonucu konfederasyon başkanlarına ve bakanlığa ileteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Açıklanan asgari ücret, bugünden itibaren geçerli olacak.