3 Mayıs 2024 Cuma

İşçiler zamlara ve sömürüye karşı örgütlenme çağrısı yaptı

İşçi ve emekçiler, sömürü, rant, talan ve savaş düzenine karşı Şişli Cevahir AVM önünde eylem yaptı. Yapılan eylemde, saray rejimine karşı örgütlü mücadelenin önemi vurgulandı.

İşçiler ve emekçiler, her geçen gün bir yenisi gelen zamlara ve giderek ağırlaşan emek sömürüsüne karşı Şişli Cevahir AVM önünde eylem yaptı. Eylemde, saraylarda yaşayanların işçi ve emekçileri açlığa mahkum ettiği vurgulandı, sömürü, rant, talan ve savaş düzenine karşı örgütlü mücadele çağrısı yapıldı.

"Gündüzleri sömürülmediğimiz, geceleri aç yatmadığımız bir yaşam için mücadeleye" pankartının açıldığı eylemde, "Hak verilmez alınır", "Zamlar geri çekilsin", "Sömürü, rant, talan ve savaş düzenine karşı birleşelim" yazılı dövizler taşındı.

4. Vardiya İşçi Dayanışması, BDSP, Birleşik İşçi Kurultayı, Birleşik İşçi Zemini, Devrimci Parti'li İşçiler, Dev Tekstil, Dostluk ve Kültür Derneği, EHP, İstanbul KHK'lılar Platformu, İKP, İşçi Hareketi Koordinasyonu, Kaldıraç, Kırmızı Gazete, PDD, SODAP, SEP ve TOMİS tarafından gerçekleştirilen eylemde ortak açıklamayı Azad Aksoy okudu.

AKP'li bakanların halkın içinde bulunduğu yoksullukla dalga geçtiğini vurgulayan Aksoy, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin ekonomik krize dair kendisine yöneltilen sorulara "gözlerime bakın ışıltıyı görün" diye cevap vermesini hatırlattı. Aksoy, "Çocuklarının gözlerine bakamadığı için intihar eden anneler babalar varken, beslenemediği için sütten kesilen anneler varken, çocukları üşümesin diyerek ayağındaki çorabı çocuklarına geçirip donarak ölenler varken utanmadan 'gözlerdeki ışıltıdan' bahsediyorlar" dedi.

Son aylarda yaşanan zamlara işaret eden Aksoy, 31 Aralık'tan bu yana gelen zamlarla asgari ücret zammının çoktan eridiğini vurguladı.

Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: "İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, halkların bu düzende bir gelecekleri yoktur. Evvel ezel bu düzende krizi çıkartanlar 'acı reçete'yi hep işçilerin sırtına yüklemiştir. Bu asalak takımının artık sırtlarımızdan atılma vakti gelmiştir."

İşçilerin içinde bulunduğu ağır çalışma koşulları ve halkın içinde bulunduğu sefalete değinen Aksoy, taleplerini sıraladı:
"♦ Son yapılan zamlar geri çekilsin.
♦ Eğitim, ulaşım, sağlık, barınma, ısınma, elektrik, su, iletişim, nitelikli beslenme ücretsiz olsun.
♦ Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın.
♦ Vergiler krizi yaratanlardan, serveti olanlardan alınsın."

Azad Aksoy, açlık ve sömürü düzenine karşı örgütlü mücadele etmekten başka çare olmadığını vurgulayarak, işçi ve emekçilerin devrimcilerle yan yana gelerek örgütlenmesi gerektiğini kaydetti. Aksoy sözlerini, işyerlerinde, mahallelerde, yurtlarda, okullarda birlikler kurma ve mücadeleye katılma çağrısı yaparak bitirdi.

Eylemde sık sık, "AKP elini cebimizden çek", "Milyonlar aç, milyonlar işsiz; işte sizin kapitalist sisteminiz", "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır" ve "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni" sloganları atıldı.