2 Mayıs 2024 Perşembe

İşçiler için 'ölürse ölsün' diye maden patronu, işçileri işten attı

 KMK madencilikte bir işçinin baygınlık geçirmesine rağmen "ölürse ölsün" diyen patronlara tepki gösteren işçiler, işten atıldı. İşçiler dayanışma çağrısı yaptı. 

Kütahya'nın Altıntaş ilçesi Saraycık köyünde KMK Madencilik Petrol Ürünleri İnşaat Turizm Taşımacılık Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne ait olan madende çalışma saatleri içerisinde bir işçinin idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle baygınlık geçirdi. Şirket yetkilileri, buna rağmen herhangi bir girişimde bulunmayarak "ölüyorsa ölsün" denilerek iş yerine ambulans dahi çağrılmadı. 

Duruma tepki gösteren maden işçileri, şirket yetkilileri tarafından üretime devam etmeleri için baskıya maruz kaldı. İşçiler küfürler eşliğinde çalışmaya zorlandı. İşçiler ise durum düzelene kadar çalışmayacaklarını kaydetti. 

Aynı gün yarım vardiya, takip eden gün tam vardiya çalışmaktan çekinen işçilere hafta başı çalışmak üzere iş yeri tarafından tahsis edilen servis geri çağrıldı ve işçilerin iş yerine alınmaması yönünde işveren tarafından talimat verildi.

Maden işçileri kendi imkanlarıyla gittiği işyerine alınmarı ve istifa metni imzalamaya zorlandı. 

İşten atılan Ergün Karataş dayanışma çağrısı yaptı. Karataş, "Hukuka aykırı bir şekilde İş Kanunu 25 ve 26 maddelere dayanarak Kod43, Kod46 ve Kod48 numaralarıyla işten çıkarılan işçilerin bu muamele karşısında çalışma güvenceleri büyük yara almıştır. İşçiler dayanışma suretiyle birlikte hareket ettikleri ilk günden itibaren hak ve alacaklarını almak için kararlı. İşverenin keyfi muamelelerine karşı direniş ile tepki gösteren işçiler buna benzer çalışma koşullarıyla canını ortaya koyan maden işçilerine ve tüm Türkiye'ye dayanışma çağrısında bulunuyor. Daha önce iş kazaları ve göçüklerle insan yaşamının kutsallığını hiçe sayan KMK şirketi bu durum karşısında herhangi bir önlem almamakta kararlılığını sergilemekte ve işçileri kod-29 türevi bahanelerle işten atarak çalışma hakkını gasp etmekte" dedi.