1 Temmuz 2024 Pazartesi

İşçi ve emekçiye tasarruf, bakanların maaşına fahiş zam

Enflasyonu düşürme iddiasıyla asgari ücrete zam yapmama politikası izleyen Bakan Mehmet Şimşek, hem bakan hem de milletvekili maaşıyla birlikte 14 asgari ücretlinin maaşını alıyor. Şimşek'in maaşına yapılan zamla birlikte 17 asgari ücretlinin aylığı cebine girecek. Öte yandan temmuzda ara zammı kesinlikle yapmayacaklarını duyuran Bakan Işıkhan'ın da maaşı 173 bin 667 liraya çıkacak. Işıkhan'ın 3 yardımcısı da çifte maaş alıyor. 

Hakların sofrasındaki ekmeğe göz koyanlar lüks ve şatafat içinde yaşıyor. AKP grup toplantısı öncesi açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete zam olmayacağını açıklayarak işçi ve emekçileri bir kez daha sefalete ve açlığa mahkum ettiklerini duyurmuştu. 

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BESAR) nisan ayında açlık sınırını 24 bin 454, yoksulluk  sınırını ise 65 bin 901 lira olarak açıklamıştı. Art arda gelen zamlara ve alım gücünün gittikçe düşmesine rağmen Işıkhan, ara zam yapılmamasına gerekçe olarak "göstergelerin çok olumlu geldiği"ni öne sürmüştü. 

İşçi ve emekçiler 17 bin lira asgari ücret ile açlığa mahkum edilirken AKP'li bakanların maaşlarına rekor zam yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in maaşı 49 bin lira zamla 209 bin 308 liraya çıkacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın maaşı ise 20 bin lira artışla 173 bin 667 liraya yükselecek.

17 bin liralık asgari ücretli de 10 bin lira alan emekli de temmuzu zamsız geçirecek.

IŞIKHAN'A 10 ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞINI ALACAK
Gazeteci Deniz Ayhan'ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milletvekili emeklisi olmadığı için "bakan" maaşı alıyor. Bakan maaşı 144 bin 362 lira. Işıkhan, yaklaşık 8,5 asgari ücrete karşılık gelen bu maaşına temmuzda yüzde 20,3 civarında zam alacak. Böylece Işıkhan'ın yeni maaşı 173 bin 667 liraya, yani 10,2 asgari ücret düzeyine çıkacak.

ŞİMŞEK 17 ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞINI ALACAK
Ücretlere zam yapmayarak enflasyonu düşürme politikası izleyen Bakan Mehmet Şimşek hem 144 bin 362 liralık bakan maaşını hem de 96 bin 958 liralık milletvekili emekli aylığını alıyor. Şimşek'in cebine maaş ve aylık olarak her ay 241 bin 320 lira giriyor. Yani Şimşek, 14 asgari ücretlinin geçinmeye çalıştığı parayı bir ayda tek başına alıyor. Temmuzda Şimşek'in aylık geliri 49 bin lira daha artacak. Cebine giren aylık 290 bin 308 liraya, yani 17 asgari ücrete ulaşacak.

IŞIKHAN'IN YARDIMCILARI ÇİFTE MAAŞLI ÇIKTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan büyük tepki çekerken, bakanın 3 yardımcısının, çifte koltuklu ve çifte maaşlı olduğu belirlendi. Vedat Işıkhan'ın Bakan Yardımcılarından Adnan Ertem, 27 Ekim 2010'dan bu yana Vakıfbank Yönetim Kurulu üyeliği yapıyor. Aynı zamanda ücretlendirme komitesi ve kredi komitesi yedek üyeliği görevinde de bulunuyor. Ertem 142 bin lira civarında bakan yardımcısı maaşı ile banka yönetim kurulu üyeliğinden de huzur hakkı adı altında 2. maaş alıyor. Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ise 2 Ağustos 2023'ten bu yana Türkiye Halk Bankası'nda Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor ve bakan yardımcısı maaşının yanı sıra buradan da ikinci maaş alıyor. Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan ise 2018'de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi olarak atanmıştı ve halen bu görevini sürdürüyor ve o da çifte maaş alıyor. Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ise AKP'de 4 dönem Adıyaman Milletvekilliği yaptı. O da 142 bin lira civarında bakan yardımcısı maaşı alıyor.