29 Mart 2024 Cuma

'İş ve Aş Buluşmaları'nda halkın talebi Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması oldu

HDP'nin Van'daki "İş ve Aş Buluşmaları" kapsamında gerçekleştirdiği tüm ziyaretlerde Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması talebi öne çıktı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Herkes için adalet" kampanyası kapsamında Van'da gerçekleştirdiği "İş ve Aş Buluşmaları" programı ikinci gününde. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 3 farklı heyet, esnaf ziyareti gerçekleştirerek, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

HUKUK VE DEMOKRASİ VURGUSU
HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Sarısaç'ın da aralarından bulunduğu birinci heyet, program kapsamında kent merkezinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. İlk olarak Japon Pasajı esnafını ziyaret eden heyet, daha sonra Büyük Halk Pazarı'na geçti. Heyet, ziyarette işçiler ve esnafı dinleyerek, not aldı.

Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren esnaflar, "demokrasi ve hukuk" vurgusunda bulunarak, yaşadıkları zorlukları anlattı.

BESİCİLERİN EN BÜYÜK SORUNU
HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve HDP Milletvekili Muazzez Orhan'ın de aralarında bulunduğu ikinci heyet, Erciş'te bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Heyetin ilk durağı kentteki hayvan pazarı oldu.

Besiciler, farklı ilçelerden hayvanlarını satmak için küpe zorunluluğunun olduğunu belirterek, tarım müdürlüklerinin kendilerin hayvanlar için küpe verilmediğini kaydetti. Bundan dolayı hayvanlarını satmak için ilçe dışına çıkaramadıklarını söyleyen besiciler, mağdur olduklarını kaydetti.

HDP'li Paylan, besicilerin yaşadıkları sorunları Meclis gündemine getireceklerini belirtti. Sorunlara ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşeceklerini kaydeden Paylan, çiftçilerin sorunlarını da unutmayacaklarının sözünü verdi.

ŞOFÖRLER: TEFECİLERİN ELİNE DÜŞÜYORUZ
Heyet, daha sonra Erciş Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasını ziyaret etti. Oda yönetimi tarafından karşılanan heyet, şoförlerin yaşadıkları sorunları dinledi. Yönetim Kurulu Başkanvekili Nevzat Çelik, pandemi döneminde yolcu sayısında azalma olduğu için zarar ettiklerini ve aldıkları kredileri ertelemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Koronavirüs nedeniyle birçok şoför arkadaşının hayatını kaybettiğine aktaran Çelik, bir çocuk yolcu yüzünden 3 bin 750 TL para cezası aldığını söyledi.

Çelik, "Şoför arkadaşlarımız evlerine ekmek dahi götüremiyor. Böyle cezalar nedeniyle çok büyük zor durumdayız. Sürekli borç almak zorunda kalıyoruz. İnsanların borçları nedeniyle tefecilerin eline düşüyorlar" dedi.

ERGÜN: BORCU BORÇLA KAPATIYORUZ
Yönetim Kurulu üyesi Hamit Ergün ise 45 yıl kamyonculuk hayatında hiç bu kadar ekonomik olarak zorlanmadığını ifade etti. Ergün, "4 ay boyunca çalışmamıza rağmen kazancımız yok. Borsa da yaşanan hareketliliği nedeniyle ekonomi de çok büyük bir sorun var. Bir kamyon lastiği 4 bin TL. Borcu borçla kapatıyoruz. Bu sistemin artık değiştirmesi gerekiyor" diye konuştu.

MARMARİS'TE YAZLIK SARAY
HDP milletvekili Paylan, ekonomideki istikrasızlık nedeniyle faizlerin sabitlenemediğine işaret ederek, "Londra'da bulunan faiz lobisinin eline düşmüş durumdalar. Damat parayı bitirdi. Şimdi de Londra'da borç faizli para alıyorlar. Bu yönetmemenin sorunudur. Yandaşlarıyla çok büyük bir yolsuzluk içindeler. Erdoğan, pandemi döneminde aç kalan halka destek vermek yerinde Marmaris'te yazlık saray yapıyor. Osmanlının saltanatı döneminde yaşananları dahi aşan bir durum. O nedeniyle büyük bir yolsuzluk var" ifadelerini kullandı.

ORHAN: TÜRKİYE KARANLIKTAN KURTULACAK
HDP milletvekili Muazez Orhan, kurtuluşunun yeni bir seçimle mümkün olduğunu vurguladı. Orhan, "Toplum örgütlü ve bilinçli olmalıdır. AKP iktidarı giderse Türkiye karanlıktan kurtulacak. Yapılan zulmün haddi hesabı yok. Bir eleştiri yaptığında kendini cezaevinde buluyor insanlar. Halkın çocuklarının geleceği için seçimde doğru karar vermesi gerekiyor. 'Dil şaşar doğruyu söyler' söylemi doğrudur" dedi.

ESNAF: DESTEK YETERSİZ
Heyetin bir sonraki durağı Berberler ve Kahveciler Odası oldu. Oda Başkanı Muhittin Aydemir, esnafın sorunlarını anlatarak, bin TL'lik desteğin yetersiz olduğunu kaydetti. Aydemir, "Her gün kapalı spor salonlarında iktidar kongre gerçekleştiriyor. Burada virüs bulaşmıyor da kahvehanelerde mi bulaşıyor? Biz günah keçisi yapıldık. Kiramızı ödeyemiyoruz" şeklinde konuştu.

Heyet, daha sonra Eğitim Sen ve Erciş Terziler Bakkallar Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkilileriyle bir araya geldi.

İRANLI TURİSTLER
HDP milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz ile partinin İttifaklar Komisyon Eşsözcüsü Sultan Özcan'un da aralarında bulunduğu diğer heyet ise, Otelciler Odası ve Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) ziyaret etti. Heyet, Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç ile diğer otel sahipleri ilk olarak bir araya geldi.  

Ziyarette konuşan HDP milletvekili İpekyüz, kentin en büyük sorununun otel sorunu olduğunu belirterek, sınır kapısının kapalı olması nedeniyle İranlı turistlerin gelmediğine değindi. "HDP, öteki olarak görülen ve sorunlarının gündeme gelmeyenlerin yanındadır" diyen İpekyüz, işyeri kapalı olan esnaf ile geçineyen yurttaşlara destek verilmesi gerektiğini vurguladı. İpekyüz, "Evet sağlık önemlidir ama çifte standart olmasın. Eğer çifte standart oluyorsa bunun hesabını sormamız gerekiyor. Birilerine destek olunuyorsa buraya da olunması gerekiyor" dedi.

15 OTEL KAPANDI
Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç ise "İran bizim olmazsa olmazımızdır" dedi. İranlı turistlerin kent için çok önem arz ettiğini vurgulayan Yeşilağaç, "Başka alternatif pazarımız yok çünkü. Tek talebimiz kapının açılmasıdır. Sağlık önemli ama maddi durum da çok önemli. Gün geçtikçe otellerimiz kapanıyor. Şu ana kadar 10-15 tane otelimiz kapandı. Böyle devam ederse bir iki aya 15 tane otel daha kapanır" diye dert yandı.

VAN'A YAPILAN AYRIMCILIK
Otel işletmecilerinden Rasim Baytar da farklı sınır kapılarının açık olmasına işaret ederek, "Biz de Antalya bölgesindeki otelciler gibi aynı haklara sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Aynı değeri görmek istiyoruz. Ne yazık ki İran sınır kapısını kapattılar ve hala açmadılar. İranlılar uçağa binip İstanbul'a ya da farklı şehirlere giderken virüs taşımıyor ama Van'a gelirken virüs taşıyormuş gibi bir izlenim var ortada. Durumdan pek hoşnut değiliz" şeklinde konuştu.

SINIR KAPISI TALEBİ
Heyet, ardından Tuşba ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) geçerek, Başkan Mehmet Aslan ile bir araya geldi. Sanayi alanında yaşanan sorunlara değinen Aslan, yoksulluğun yoğun olduğu bir toplumda refah beklemenin zor olduğunu ifade etti. Aslan, "Köklü bir çözüm yok. Bundan dolayı ciddi sıkıntılar yasanmakta. Türkiye'nin birçok yerinde kapılar açık ve ticaretlerini yapıyorlar. Ama ilimizde geçen yıl Mart'tan bu yana İran'dan buraya turist gelmedi. Esnafımız ciddi bir sıkıntılarla karşıya karşıyadır. Biran önce sınır kapısı açılmalı. Parlamentoda özellikle Kapıköy Sınır Kapısı sorununu dile getirmenizi istiyoruz" talebinde bulundu.