16 Mayıs 2024 Perşembe

İş cinayetinde katledilen Duran Baysal'ın duruşması görüldü

Devrimci işçi Duran Baysal'ın iş cinayetinde katledilmesine ilişkin devam eden davanın 8. duruşması görüldü. Katliamdan 4 buçuk yıl sonra düzenlenen bilirkişi raporuna göre patronların sorumluluğunun olmadığını iddia ettiği duruşma ertelendi. Baysal ailesinin avukatı ise soruşturma sürecinin eksik yürütüldüğünü, savcılığın yargılamayı uzatmaya çalıştığını belirtti. 

İnşaat-İş Sendikası'nın ilk üyelerinden olan Direnişteyiz.org muhabiri devrimci işçi Duran Baysal'ın katledildiği iş cinayetine ilişkin patronların yargılandığı davanın 8. duruşması Diyarbakır 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

DEĞİŞİN 4 SAVCIYLA SORUŞTURMA 3 YILDA TAMAMLANDI
Baysal, 3 Mart 2016 tarihinde Diyarbakır'da cami inşaatında çalışırken, vince bağlı beton bloklarının üstüne düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Baysal'ın katledilmesiyle ilgili altı sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması ancak dört yıl sonra 22 Haziran'da görüldü. Katliamın ardından savcılık tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanması 3 yıl sürdü. Tüm soruşturma sürecinde en az 4 savcı değişti.

SORUŞTURMA SIRASINDA EKSİK ARAŞTIRMA YAPILDI
Soruşturma sırasında eksik araştırma yapılması nedeniyle alt işverenlerden olan Doğan Cephe Yapı Elemanları İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin diğer iki ortağı hakkında dava açılmadı. Mahkemece bu eksikliğin giderilmesi, diğer iki ortak hakkında da iddianame düzenlenerek dava dosyası ile birleştirilmesi için 6. celsede Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmıştı. Ancak aradan yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından herhangi bir işlem yapılmadı. Mahkeme bu nedenle yeniden Savcılığa tekit yazılmasına karar verdi.

İŞVERENİN SORUMLULUĞU RAPORLA KANITLANDI
Ayrıca SGK tarafından 2016 yılında işverenler ve Duran Baysal'ın ailesinin avukatları tarafından bildirimde bulunulmasına rağmen müfettiş raporu hazırlanmamış, Mahkemece bilgi istenmesi üzerine 2020 yılının Aralık ayında soruşturma başlatılarak 1 yıl sonra hazırlanan rapor Mahkemeye duruşma öncesinde sunulmuştu. SGK raporunda, Hz. Ali Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin asıl işveren olduğu, yaşanan "iş kazasından" sorumlu olduğu, Doğan Cephe'nin alt işveren olarak sorumlu olduğu, diğer yüklenici şirketlerin ise sorumluluğunun bulunmadığı belirtildi.

PATRONLAR SORUMLU OLMADIKLARINI İDDİA ETTİ
Duran Baysal'ın ölümünden yaklaşık 4,5 yıl sonra düzenlenen bu rapor uyarınca diğer şirketler sorumluluklarının bulunmadığını ileri sürerek yeni bir rapor alınması yönünde talepte bulundu. Duran Baysal'ın avukatları, dosyadaki üç ayrı bilirkişi raporunda alt işverenlerin sorumluluğuna dikkat çekerek bu işverenlerce de talimat verildiği ve sorumluluklarının bulunduğu, yeni bir rapor alınmaması gerektiği yönünde beyanda bulundu. Ayrıca Dernek Yönetim Kurulu hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme tüm bu taleplerin bir sonraki celse değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 6 Temmuz 2022'ye erteledi.

BAYSAL AİLESİNİN AVUKATI: 5 AYDA BİR İDDİANAME DÜZENLENEMEDİ
Direnişteyiz.org'a konuşan Baysal ailesinin avukatı Semra Demir, savcılığın yargılama faaliyetini uzattığını belirtti. Demir, "5 aydır bir iddianame düzenlenemiyor, bilirkişi raporları var, daha önce aynı konuya ilişkin yazılmış iddianame var, yani soruşturma aşamasının tüm delilleri toplanmış, araştırılacak bir husus kalmamış ve Savcılık bir iddianameyi düzenleyemiyor." dedi.

'MAHKEMENİN KARARI 4 DURUŞMA SÜRDÜ'
En başında yapılması gerekenin yeni yapıldığını söyleyen Demir, "Bu davada Adalet Bakanlığı'nın belirlediği uygulamaya göre 'hedef yargılama süresi' çoktan doldu. Mahkeme halen ek işlemleri yürütüyor. En başında gerekli incelemeyi yapmış ve en başında bu yöndeki taleplerimizi dikkate almış olsaydı biz halen bu iddianameyi beklemezdik. Biz dosyanın 2. duruşmasında bu şirketin ortakları hakkında iddianame düzenlenmesini talep ettik, mahkemenin kararı 4 duruşma sürdü" diye konuştu.