17 Mayıs 2024 Cuma

Irmak ve Demirel hakkında soruşturma

Havalandırmalarında bulunan kameralar, erkek gardiyanlar tarafından izlendiği için kapatan HDP önceki dönem milletvekilleri Selma Irmak ve Çağlar Demirel hakkında, soruşturma açıldı ve disiplin cezası verildi.

Tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Çağlar Demirel ve Selma Irmak hakkında hapishanede, "adaba uygun giyinmedikleri" iddiasıyla soruşturma açıldı. Çarşamba günü, bu kapsamda savunma alınacağını belirten Avukat Ergül, dayanışma çağrısı yaptı.

ETHA'ya konuşan Avukat Rengin Ergül, yaşananlara ilişkin şu bilgiyi verdi: "Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Irmak ve Demirel aynı odada kalıyor. Selma Irmak, Temmuz ayında güneşlenmek amacıyla kendi odalarının baktığı avluya çıkarken şort ve tişört giymiş. Onu gören kadın personel, 'sizin odalarınızın bulunduğu havalandırma alanını erkek personel izliyor, böyle çıkma' diyor.

Bunun üzerine Irmak ve Demirel idareyle görüşüyor ve 'personel yetersizliğinden kaynaklı bazen erkek personel izliyor' yanıtı veriliyor."

Bunun üzerine 21 Temmuz'da Çağlar Demirel'in kağıtla kamerayı kapattığını kaydeden Ergül, bu nedenle Demirel, Irmak ve birlikte kaldıkları Hacire Tanirgan hakkında soruşturma açıldığını ve 3 günlük disiplin cezası verildiğini belirtti. Verilen cezada "oda havalandırmaları alanı özel yaşam alanı değil ortak alandır, her hükümlü ve tutuklunun genel adap kuralları çerçevesinde giyinmesi gerekmektedir" şeklinde bir ifade yer aldığına dikkat çeken Ergül, Irmak ve Demirel'e cezanın "kurum personeline, araç ve gereçlere zarar vermek" iddiasıyla verildiğini ifade etti. Ergül,"Kamera alanlarının özel alan olmadığını bu nedenle de 'genel adap kullarına göre giyinin' diye karşı bir argüman oluşturulduğunu" söyledi.

Irmak ve Demirel'in, açılan soruşturma kapsamında, 30 Ekim Çarşamba günü Kandıra Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki Kocaeli İnfaz Hakimliği'nde ifadesinin alınacağını bildiren Ergül, "'Adaba uygun giyinmeye' davet edilen kadınlarla dayanışmak için tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.