26 Nisan 2024 Cuma

Irmak ve Demirel: Erkek anlayış adaba gelsin

HDP önceki dönem milletvekilleri Demirel ve Irmak hakkında "kurum malına zarar vermek" iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Hapishane yönetiminin "adaba uygun giyinmedikleri" yönünde de ifadeler kullandığını belirten Demirel ve Irmak, "Kadınlar değil, erkek anlayış adaba gelsin. Bedenimiz bizimdir, karışamazsınız" dedi.

Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan HDP önceki dönem milletvekilleri Selma Irmak ve Çağlar Demirel ile birlikte kaldıkları Hacire Tanırgan hakkında, "kurum malına zarar vermek" iddiasıyla açılan dava görüldü.

Irmak, Demirel ve Tanırgan, havalandırmalarına bakan kameraların erkek gardiyanlar tarafından izlendiğini söylenmesi üzerine kameraları kapattı. Bu nedenle Irmak ve Demirel hakkında "Kurum araç ve gerekçelerine zarar vermek" iddiasıyla 3 gün disiplin cezası verildi. Verilen ceza üzerine Kocaeli İnfaz Hakimliği'ne başvuru yapılarak itiraz edildi.

İtirazın kabul edilmesi üzerine bugün Kocaeli İnfaz Hakimliği'nde ilk duruşma görüldü.

DEMİREL: ASIL ADAPSIZLIĞI HAPİSHANE YÖNETİMİ YAPIYOR
Duruşmada savunma yapan Demirel, "Aynı dışarıda şortlu kadınlara erkeklerin saldırması gibi hapishane içinde de bizim ne giyinip ne giyinmeyeceğimize müdahale ediyorlar. Bizler kadın kurtuluş mücadelesi yürüten kadınlarız. Bedenimize karışılmasını asla kabul etmeyiz. Adaptan bahseden hapishane yönetimi esas adapsızlığı kendisi yapmaktadır" dedi.

Kadınlara yönelik baskının hapishanelerde de sürdüğüne dikkat çeken Selma Irmak, "Kimse biz kadınlara ne giyineceğimizi söyleyemez, mücadele eden kadınlar bunu asla kabul etmeyiz" diye belirtti.

IRMAK: KADINLAR DEĞİL ERKEK ANLAYIŞ ADABA GELSİN
Irmak, kadınların kaldığı hapishanede kameraların erkek gardiyanlar tarafından izlenmesinin ayrı bir hukuksuzluk olduğunu vurguladı.

Irmak, tüm baskı ve saldırıların kadın dayanışması ile yenileceğini belirtti ve ekledi: "Kadınlar giyim kuşamından dolayı öldürülüyor. Aynı erkek egemen zihniyet burada da bedenimize müdahale ediyor. Erkek egemen anlayış kendini namus bekçisi sayarak, adaba aykırı giyindiğimiz yönünde bir cümle kurma hakkını kendinde görüyor. Bu tavır kadına karşı şiddet içeren ayrımcı anlayışın sonucudur. Adabı kim belirliyor, nasıl giyineceğimize kim karar veriyor. Erkek anlayış adaba gelsin"

Duruşmada, kitap kısıtlaması başta olmak üzere yaşanan sorunlara da dikkat çeken Demirel ve Irmak, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na inceleme için çağrı yaptı.

Bu arada mahkemeye gelen hasar raporuna göre kameralarda hasar tespit edilmedi. Bir sonraki duruşmada hapishane personelinin dinlenmesine ve kamera kayıtlarının izlenmesine karar verildi. Duruşma 26 Kasım'a ertelendi.